Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Lazer destekli implantla iki saatte daimi diş

Gelişen teknoloji sayesinde artık implant uygulamaları çok kısa sürede tamamlanabiliyor. Özellikle tek diş eksikliklerinde, uygun kemik bulunduğu takdirde lazer destekli implant uygulaması ile iki saat gibi kısa bir sürede daimi diş yapıştırılarak kullanım sağlanabiliyor

Lazer kullanılarak yapılan implant uygulamaları, minimal invaziv yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olduğu her alanda uygulanabilir. Yöntemin gayesi, sadece implant uygulanacak olan bölgede diş etinin; Erbium, Diode, Nd-YAG, Co2 lazerlerden herhangi birini kullanarak açılıp kemik dokusuna ulaştıktan sonra kemiğin en sert tabakası olan kompakt kısmının da sadece Erbium lazer kullanılarak belli bir genişlik ve derinliğe ulaştıktan sonra kullanılacak olan implant çapındaki tek bir frezle yuvasının açılması sonrasında implantın uygulanması yöntemidir. Lazer destekli minimal invaziv implant uygulaması yönteminde sadece implant uygulayacağınız bölgede bir diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için, hastaların operasyon sonrası konforları maksimum düzeyde olur. Lazer destekli implant uygulamalarında kemiğin sert tabakasını delmek için yapılan çaba, bazen kemikte ısı ve titreşim meydana getirebilmektedir. Erbium-YSGG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.

İYİLEŞME DAHA ÇABUK OLUR
Lazer destekli implant uygulamaları sonrasında hastalara Diode ya da Nd-YAG lazerlerle yapılan Biostimulasyon (düşük dozlarda verilen lazer enerjisi, ortodontik tedavi başlangıcında veya cerrahi operasyonlar sırasında ve sonrasında duyulabilen ağrıların oluşumunu önler ve doku iyileşmesini hızlandırır) uygulamaları, hasta konforunu artırdığı gibi yara iyileşmesinin hızlanmasına da sebep olmaktadır. Lazer destekli implant uygulamasına başlamadan önce hastadan alınacak olan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi, implantın yerleşeceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında bize detayı vereceğinden; operasyon esnasında bir sürprizle karşılaşılmayacak ve operasyonun kısa sürede neticelendirilmesini sağlayacaktır. Lazer kullanılarak yapılan implant uygulaması sonucu hasta ağzında herhangi bir cerrahi işlem yapılmadığı görüntüsü olduğundan, kemik desteği elverdiği sürece hastayı dişsiz geldiği klinikten dişli olarak çıkarma imkanımız doğmaktadır. Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Columbus Bridge yöntemleri lazer destekli uygulandıklarında, açıkta yara yeri olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve dikiş de olmadığı için gıda birikimini önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir.

ANESTEZIYE IHTIYAÇ DUYULMAZ
Özellikle tek diş eksikliklerinde, uygun kemik bulunduğunda lazer destekli implant uygulaması ile hemen implant uygulanıp ve implant üzeri diş de CADCAM yöntemi ile seramik rekonstriksiyon yapılarak iki saat gibi kısa bir zamanda hastanın daimi dişi de yapıştırılarak kullanım sağlanabilir. Bahsettiğimiz lazer tipleri, diş hekimliğinde tüm sert ve yumuşak doku uygulamalarında tek tek ya da kombine olarak uygulanabilmektedir.
Kanama ve yara iyileşmesi problemi olan hastalarda lazer destekli implant uygulamaları yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.
Lazer destekli implant uygulamalarının en büyük avantajı, çok küçük bir bölgeden girildiği için dikiş ihtiyacını ortadan kaldırması ve dolayısıyla kanamayı da minimuma indirmesidir.
İmplant operasyonları öncesi ya da sonrasında diş etinde lazerle yapılacak küçük uygulamalarda anestezi ihtiyacı yoktur.

İMPLANT TEDAVISININ AVANTAJLARI
Implant tedavisinin, birçok avantajı vardır:
Alt çenedeki bütün dişlerini kaybetmiş ve protez takılı hastalar: Bu hastalar, protezin hareketine bağlı olarak sürekli ağrıdan (vuruk) ve iyi çiğneyememekten şikayet etmektedirler. Bu şikayetler, zaman içinde proteze destek olan kemik dokusunun erimesiyle birlikte daha da artabilmektedir. Bu tip hastalarda implant tedavisi, yukarıdaki tüm şikayetleri ortadan kaldırabildiği gibi kemiğin erimesini de durdurmaktadır.
Üst çenedeki bütün dişlerini kaybetmiş ve protezli hastalar: Üst protezler alt çene protezlerine oranla daha stabil olsalar da, protezin damağı kapatan tasarımı tat alma duygusunu azaltıp mide bulantısına yol açabilmektedir.
Alt veya üst çenedeki dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalar: Bu tür şikayeti olan hastaların, kancalarla tutunan protezin çirkin görünümü kaldırılabilmesi veya köprü yapılabilmesi için sağlıklı dişlerini kestirme zorunluluğu olabilmektedir.
Tek dişini kaybetmiş olan hastalar: Klasik tedavi şekillerinde, bir dişin tedavisi için en az iki komşu dişi feda etmek gerekmektedir. Bu durumlarda tek bir implantın monte edilmesi komşu dişler kurtarıldığı gibi, daha estetik diş yapısı ve işlevsel sonuçların yakalanması sağlanır. İmplant tedavisinde, diğer cerrahi tedavilerde karşılaşılabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar; erken dönemde enfeksiyon ve alerji, protezlerin tamamlanmasından sonraki geç dönemde ise yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar şeklinde ortaya çıkabilir. Ayrıca erken dönem sırasında sigara kullanmak, enfeksiyon riskini artırabilmektedir.

BİLGİSAYAR DESTEKLİ KAPANIŞ ANALİZİ
Günümüz modern diş hekimliğinde dişlerin birbirleriyle olan kapanış ilişkilerini ayarlamak için ısıtma kağıdı ve mumları yerine, son teknoloji ürünü bilgisayar destekli kapanış analiz cihazı kullanılmaktadır. Bilgisayar destekli kapanış analizi cihazları;
Kliniklere gelen hastaların ilk muayenelerinde
Yapılan protezlerin kırılmamaları ve ağız içinde daha uzun süre kalmalarını sağlamada
Dişlere gelen baskının bilgisayar ortamında çift taraflı, net olarak ölçülmesi ve kaydında
Tüm ağzın aynı anda erken temas noktalarının ve basınç kuvvetlerinin bilgisayara kaydında
Yapılan protezlerin güvenli bir şekilde bitirilmesinde
Hasta eğitimi ve bilgilerinin dosyalanmasında
Diş gıcırdatan hastalarda ağız için dengenin ayarlanmasında
Hastanın kapanış analizi sırasında neyin doğru, neyin yanlış olduğunun saptanmasında kullanılır. Kapanış ile ilgili problemler; hastalarda diş ağrısı, diş ve protezlerde kırılmalar, diş eti hastalıkları, diş kaybı, baş ağrıları ve çene eklemleri bozukluklarına sebebiyet verir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA