Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Sarkozy'ye rağmen Paris'te gösterişli açılış!

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin tüm olumsuzluklarına rağmen Fransa'daki Türk Mevsimi'nin en önemli etkinliği dün gerçekleşti ve iki ülkenin cumhurbaşkanı Paris'in ünlü sergi mekanı Grand Palais'de Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı sergisini açtı.
Biz de bir grup gazeteci, kalabalık Türk heyetiyle birlikte bu etkinliği takip etmek için Paris'teydik.
Geldiğimiz günün akşamı Türkiye'den gelen yaklaşık 80 kişiyle birlikte Paris'te Eyfel'i mükemmel şekilde gören antropoloji müzesi Musee de L'homme'un restoranındaydık.
İstanbul 2010 Kültür Başkenti Ajansı'nın yemek için bu restoranı seçme amacı, üç gündür Türk bayrağının renklerinde ışıklandırılan Eyfel Kulesi'ni herkesin en iyi şekilde görmesi içindi. Eyfel gerçekten de muhteşem görünüyordu.

Çatlak sesler durmadı!
Akşam yemeğinde, Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve eşi İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, 2010 Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, 2010 Kültür Başkenti projesinde başından beri yer alan Hüsamettin Kavi, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, milletvekilleri, bürokratlar, Mevsim'in Türkiye Komiseri ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Mevsim'in Fransa Tarafı Komiseri Stanislas Pierret'in de aralarında olduğu kalalabalık grup vardı.
Her ne kadar Fransa'daki aşırı sağcı partinin lideri Le Pen'in ve de Ermenilerin çokkarşı çıkmasına ve gösteri yapmak isteyecek kadar işi ileri boyuta taşımasına rağmen Eyfel aydınlatıldı ve gördüğüm herkesin Eyfel'in renklerinden büyülendiğiydi.
Projenin aslında bir ay süreyle Eyfel'in ışıklandırılması vardı. Ancak bütçe vs. sorunlarıyla bu süre bir haftaya çekildi. Bizim gördüğümüz, Paris Belediye Başkanı'nın projenin arkasında durup, kimseden özür dilemediğini bir toplantıyla açıklaması çatlak sesleri biraz olsun yatıştırmıştı Paris'te.
2010 ajansı Paris'teki sergi ve tanıtım etkinliğine 1 milyon euroluk bir katkı yapmış. Dün Le Figaro gazetesinde Ajans Başkanı Şekip Avdagiç'in tam sayfa bir röportajı ve de büyük bir İstanbul ilanı vardı mesela.

Sarkozy'nin istekleri

Bir taraftan Türkiye, Fransa'da müthiş bir tanıtım atağına geçmiş durumda ama diplomatik nezaketsizlikler yüzünden Türklerin morali de biraz bozuktu Paris'te. Avdagiç, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'in isteklerini karşılamakta ciddi sabır gösterdiklerinden ve bir çok projeyi sırf bu nedenle çöpe attıklarından şikâyet etti mesela.
Paris'in ünlü Ritz Oteli'nde konaklayan Cumhurbaşkanı Gül'ü ne Sarkozy'nin ne de herhangi bir Fransız bakanın karşıladığını öğreniyoruz. Gül ve Sarkozy'nin dün açılışını yaptığı küratör Nazan Ölçer tarafından büyük bir titizlikle hazırlanan sergide de ilginç şeyler yaşandı. Örneğin son ana kadar program sürekli değişti.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül açılış sonrası sorularımızı yanıtlarken Paris'e kültür ziyaretine gelmelerine karşın Fransa Cumhurbaşkanı, başbakanı ve senato başkanıyla biraraya geldiğini ve görüşmeler yaptığını söyledi.

'Türk anlatmasın' demiş
Ancak öğrendik ki Sarkozy, Nazan Ölçer'in sergiyi anlatmasını istememiş. Bir Türk değil, bir Fransız anlatmalıymış! Bunun üzerine Türkler itiraz edince, sonunda bir orta yol bulunmuş. Özetle serginin ilk yarısını Nazan Hanım, ikinci yarısını da bir Fransız anlattı. Şekip Avdagiç, sorunları anlatırken, sürekli olarak Sarkozy ile bir bilek güreşi yaptıklarını söylemeden edemedi. Sarkozy, Gül'le birlikte resim vermemek için de çok uğraştı. Biz basın mensuplarıyla toplantı istemedi. Sonunda yine onun isteğiyle şuna karar verildi. İki cumhurbaşkanı ayakta birkaç gazetecinin sorusuna cevap verecek ve de o sırada fotoğraf çekilecek!
Her şeye rağmen şu sıralar Paris'te hangi TV kanalını açsak Türkiye'nin adının geçtiği bir tartışma, bir program var. Fransa Türkiye'yi tartışıyor. Daha yakından tanıyanların biraz olsun sempatisi artıyor. Sanki tek sempatisi artmayan Sarkozy!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA