Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Dünyayı yönetiyor ama bir jeti bile yok!

Dünyaya yön verenler artık tahmin edeceğiniz gibi batıdan, Avrupa ya da ABD'den değil, Uzakdoğu'dan Çin'den, Hindistan'dan çıkıyor.
Birkaç gündür İstanbul'dan ve Ankara'dan büyük ilgi gören, onuruna davetler verilen, işadamlarının tanışmak için sıraya girdiği Çinli Victor ve William Fung kardeşler tam da bu sözünü ettiğim gruba giriyor.
Önceki akşam Rahmi Koç Müzesi'nde bu kez ev sahibi olan Fung kardeşlerin davetlileri arasındaydım. 15 milyar dolar cirolu bir dev alan Li&Fung ismi aslında kamuoyu tarafından pek bilinmese de lojistik alanda ismini bilmeyen şirket yok. Öyle ki aklınıza gelebilecek tanınmış tüm markaların, tüm şirketlerin Li&Fung'dan ürün tedarik etmesi yeni bir şey değil. 80 ülkede 14 bin çalışanıyla ünlü markalar için alım yapan şirket aslında on yıla yakın bir süredir İstanbul'da serbest bölgede 300 çalışanıyla yaklaşık 750 milyon dolarlık ihracata aracılık ediyordu. Şimdiyse durum Türkiye lehine tamamen değişti. İşte bu nedenle Fung kardeşler Türkiye'de.
Hedefleri bundan sonra 1 milyar dolarlık ürünü Türkiye'den tedarik etmek. Her ne kadar cam eşyaya kadar pek çok farklı ürün olsa da ağırlıklı olarak Türkiye'den bornoz, havlu ve konfeksiyon ürünlerinin peşindeler.

Londra ve Hamburg elendi!

Bu nedenle Duran Ofset'in Yenibosna'daki binasını satın alıp, Türkiye'yi Li&Fung'un önemli üslerinden birine çevirdiler ve önceki gün de büyük bir açılışla faaliyete geçtiler.
İstanbul'daki şirketin önemini anlatmak için, size İngiltere hariç tüm Avrupa'nın Türkiye'ye bağlandığını söylemem yeterli olur sanırım. Üs için şirketin aslında Avrupa'nın finans merkezi Londra, Avrupa'nın limanı Hamburg ve İstanbul olmak üzere üç adayı varmış ve sonunda İstanbul'un 'geleceği' temsil ettiğine karar veren Fung kardeşler diğer iki şehri elemiş.
Önceki akşam Fung Kardeşler tarafından kaleme alınan 'Düz Dünyada Rekabet' isimli kitabın da kısa bir tanıtımını William Fung yaptı ve bizzat kendilerinin düz bir dünyada nasıl bir rekabetin içinde olduğunu şu sözlerle ifade etti: "Li&Fung 400 binden farklı üründen yılda 4 milyar adet yükleme yapıyor. Çok değil 3-4 yıl içinde dünyadaki herkes bizim yüklediğimiz en az bir ürüne sahip olacak!" William Fung, Türkiye'ye verdikleri önemi vurgularken, 'Bu kitabı İngilizce yazdık. Sonra Çinceye çevirdik ve ikinci çevirdiğimiz dil Türkçe oldu" diyor.

ICC Başkanı
Rahmi Koç
'un da daha önce yaptığı Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Yönetim Kurulu Başkanlığı da bu dönem Victor Fung'da. Koç Ailesi ile uzun yıllar öncesine dayanan bir dostlukları var. O nedenle Rahmi Koç bulunamasa da Mustafa Koç tarafından Fung kardeşlere gösterilen ilgi büyük. (Yemekten sonra bir deniz kazası geçirerek ayağı kırılan Mustafa Koç'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.)
Fung kardeşlerden biri Koç'un Hong Kong'taki şirketinin yönetim kurulunda da yer alıyor. Yıllar önce Koç'taki üst düzey görevinden emekli olan Tuğrul Kutadgubilik de Fung Türkiye'ye danışmanlık yapıyor.
Gelelim neden bu yazıya yukarıdaki başlığı attığıma...

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA