Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Malatya kayısısı uçuyor!

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu'nun odasına girdiğimde Malatya'nın belediye başkanı, bazı milletvekilleri ve önde gelen oda, dernek başkanlarını bir arada buldum. Yaklaşık 30 kişilik bir grup. Öncülüğü Malatya'nın en dinamik milletvekillerinden Öznur Çalık yapıyordu. Belli ki 'Malatya kayısısı uçacak, hepiniz gelmelisiniz' demişti ve kime telefon açtıysa olumlu cevap almıştı. Malatya iş dünyası adeta THY'ye çıkartma yapmıştı.
Hamdi Topçu'nun elinde küçük, tasarımı çok şık bir paket vardı. Üstünde 'Malatya kayısısı' yazıyordu. Arkasında ise kayısının pek çok faydasından küçük bir özet yapılmıştı. Çalık, "Malatya kayısımız sonunda uçuyor. Üstelik THY satın alıyor yani Malatya esnafı bedava dağıtmıyor. Malatya'ya çok büyük katkısı olacak" dedi büyük bir heyecanla.
Hamdi Topçu da Türk Hava Yolları'nın tüm uçuşlarında yolculara kayısı ikram edecekleri bir anlaşmayı henüz onaylamıştı ve yüzündeki ifadeden memnuniyeti belli oluyordu, yani bu bir defaya mahsus bir işbirliği ya da bir defalık bir tanıtım değildi.
THY'nin 30 milyon yolcusunun olduğu, 204 noktaya uçtuğunu düşünürseniz bunun hem Malatya için hem de Malatya'nın eşsiz kayısısı için ne büyük bir tanıtım olduğunu tahmin edebilirsiniz.
Hamdi Topçu'ya, "Dünya değişiyor. Sağlıklı yaşam da çok önemli hale geldi. İkramlarda tatlının yerini Malatya kayısısı aldığı takdirde THY de çok önemli bir farkındalık yapabilir" diyorum. O da hak veriyor ve ikram servisiyle ilgili böyle bir düşünceleri olduğundan söz ediyor.
Üstelik düşünsenize Türkiye de dahil tüm dünyanın önde gelen ülkelerinin hepsinde obezite diye bir sorun var. Tatlı yerine kayısı tüm yolcuların yararına. THY tüm dünyanın takdirini kazanan Malatya Kayısısı vererek sağlık açısından kanıtlanmış bir çok faydayı geniş bir tabana yaymış oluyor.
Toplantıya katılan Malatyalı tıp profesörü ve İstanbul Üniversitesi'nin de eski rektörlerinden Mesut Parlak'ın da hatırlattığı gibi mesela kayısı beynin daha düzenli çalışmasını sağlıyor, yorulmayı önlüyor, çağın hastalığı stresi azaltıyor. Karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamirini sağlıyor, kemiklerin ve dişlerin çok daha düzgün ve sağlam olmasında rol oynuyor. Malatya kayısılarını Malatya Pazarı'nın üreteceğini, maliyetin yüzde 75'ini THY'nin yüzde 25'ini de Malatya Pazarı'nın karşılayacağını öğreniyoruz.
Tabii Çalık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın Malatya heyeti ile Hamdi Topçu'yu buluşturduğu yemekte Malatya kayısısı'nın geleceği bir üst noktaya ilerlediğini de belirtmeliyim. Topçu, Malatya ve kayısı konusunda 40 dakikalık bir tanıtım filminin de çekilmesini istiyor. "Uçuşlarda bu filmi de gösterebiliriz" deyince Öznur Çalık havalara uçuyor. Ahmet Çalık, bu işbirliğinin kayısı fiyatlarına nasıl yansıyacağını merak ettiğini söyleyince, Öznur Çalık, başta Ziraat Odası başkanı olmak üzere şehirdeki ilgili odaların bu konuyu çalışıp, üç ay sonra sonuçları hepimizle paylaşacağını söylüyor. Dilerim Malatya'da yüzbinlerce ailenin tek geçim kaynağı olan ve dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70'e yakınını karşılayan kayısının önü THY işbirliği ile açılır ve dünyada hak ettiği yere daha çabuk gelir.

THY'de Türk çayı yoktu!
Öyle görünüyor ki Hamdi Topçu yerel tatların THY'de ikramından memnuniyet duyuyor. Çünkü THY'nin ikramları içinde 2003 yılına kadar çayların ithal olduğunu hatırlatıyor ve Türk çayının da 2003'ten sonra kullanılmaya başlandığını ve yolcuların çok beğendiğini söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA