Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Akıllı dünya ne kazandıracak?

Türkiye'nin su kaynaklarının ne kadar önemli olduğunun hepimiz farkındayız. Ancak kontrolsüz kullanım nedeniyle yeraltı sularının tehlike altında olduğu da bir gerçek. Düşünün ki Devlet Su İşleri verilerine göre Türkiye'de açılmış 200 binin üzerinde kuyu var. Ancak aslında rakamın 1 milyonun üzerinde olduğu ve ne yazik ki bu kuyuların denetlenemediği söyleniyor. Önüne gelen bahçesinde, tarlasında kuyu açıyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, GSM altyapısı kullanarak makinelerin birbiriyle konuştuğu M2M sayesinde bu kuyuların denetlenmesinin mümkün hale geldiğini söylüyor. Hangi kuyudan ne kadar su çekildiğini bilen bir DSİ'nin kuraklık konusunda daha hızlı önlem alması da kolaylaşıyor sanırım.
Londra'da katıldığım M2M Dünya Kongresi'ne Selen Kocabaş bir kaç iç burkan rakamı arka arkaya sıraladı. Trafik kazalarında Türkiye'de yılda 4 bin kişi ölüyor. Enerji ithalatımız 60 milyar dolar. Elektrikteki kayıp kaçak oranı yüzde 70'e vardı. Kronik hasta sayısı 22 milyon. Diyabetin devlete maliyeti 13 milyar lira. Türkiye'de su kaybı yaklaşık yüzde 50. Tarla sulamalarının yüzde 15'i yağmur altında.
Oysa ki sistem akıllı olduğu takdirde örneğin sadece yakıt tasarrufu yüzde 15. Akıllı sayaçlar sayesinde kayıp kaçaklarda yüzde 30'lara varan iyileşmeyi Turkcell bizzat yaşamış. Karbon emisyon değerlerindeki düşme yüzde 10'lara yaklaşmış. Akıllı tarım uygulamaları sayesinde şu anda 10 milyondan fazla hayvanın sağlığı M2M ile kontrol altına alınmış. Akıllı endüstri uygulamaları ile 2012'de 80 milyon lira ülke ekonomisine fayda sağlanmış. M2M sayesinde şu anda Turkcell sim kartı sayesinde 550 bin POS mobil olarak kullanılabilir hale gelmiş.
Peki Türkiye'de GSM teknolojisini kullanarak işlerini verimli hale getirip, gereksiz sarfiyatın önüne geçen şirketler kimler diye merak ettim. Borusan Lojistik, Selçuk Ecza, Hidromek, İstanbul Trafik Vakfı, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Eta Lojistik, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Manas, Yedaş, Kırcı Jenaratör, Cantek, Komşufırın, Tarihi Eser Güvenlik, Starpet, Söke Akıllı Ova, Zirve Fide, Çamlı Hindi, Seltav Tavukçuluk gibi kurum ve kuruluşlar bu uygulamanın önemine çoktan varmış olan şirketlerden bazıları.
Selen Kocabaş'a göre 2020 yılında Türkiye bu alanda Avrupa'yı sollayacak. Dünyada M2M yani makineden makineye iletişim kurulan cihaz sayısının 140 milyonu buldu. Türkiye daha yolun başında ancak çok hızlı ilerliyor. M2M sayesinde yazılım sektöründe yaratılan istihdam da 10 bin kişiye ulaşmış. Akıllı araç konusunda Türkiye Avrupa'da ilk 3'e girmiş durumda. Turkcell pazarda en güçlü büyüyen şirketlerden biri. Kamunun ilgisinin ne durumda olduğunu da merak ediyorum. Kocabaş, iki hafta sonra Türkiye'de Akıllı Şebekeler Kongresi yapılacağını ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve ekibinin bu konuya son derece önem verdiğini söylüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA