Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Turkcell makineleri konuşturdu ekonomiye 1 milyar katkı geldi!

Londra'da kısaca makinelerin birbiriyle konuşması anlamına gelen ve akıllı bir dünyanın kapılarını açan M2M Dünya Konferansı'na katılınca, daha çok tasarruf için yolun çok başında olduğumuzu anlıyorum.
Son zamanlarda daha sık duymaya başladığımız akıllı filo, akıllı enerji ve su yönetimi, akıllı sağlık ve akıllı tarım gibi GSM teknolojisiyle uzaktan ve hatasız yönetilen işlerin verimliliği, ülkeye kazandırdıkları rakamlara yansımaya başlamış.
Londra'daki konferansta, dünyada kendi altyapısını geliştiren 5 operatörden biri olarak gösterilen Turkcell'in projelerini işin başındaki genel müdür yardımcısı Selen Kocabaş anlattı.
Altyapı yatırımlarına 4 yıl önce başlayan, taşıt, sayaç, sensör ve benzeri makinalara takılan ilk SIM kartı 2 yıl önce çıkaran Turkcell, 2012'de ülke ekonomisine 1 milyar liradan fazla katkı sağlamış.
SIM kart takılarak akıllı hale gelen makinalar, sadece tasarrufu arttırmakla kalmıyor, verimliliğe de katkı yapıyor.

m2m cihaz potansiyeli 150 milyon!

Selen Kocabaş, Frost&Sullivan'ın "Dünyayı Değiştirecek 50 Büyük Mega Trend" arasında saydığı ve kısaca M2M (makineden makineye) denilen bu yeni uygulamalar sayesinde 2020 yılında dünyada birbiriyle iletişim kurabilen cihaz sayısının 80 milyarı bulacağına işaret ediyor.
Peki Türkiye'de şu anda kaç cihaz birbiriyle konuşuyor ve bu sayede ülke ekonomisi kazanıyor? Selen Kocabaş, pazar lideri Turkcell'in 1.2 milyon M2M abonesi olduğunu toplam pazarında 1.5 milyon civarını bulduğunu söylüyor. Ancak daha da önemlisi, Türkiye pazarında uzaktan yönetilebilen cihaz potansiyelinin 150 milyonu bulduğunu anlatıyor.

750 miyon lira akıllı taşıtlardan
Öğreniyorum ki özellikle Anadolu'daki belediyelerin bir kısmı bu işin önemini çoktan kavramış. Örneğin akıllı duraklar İstanbul'un Fatih dahil birkaç semtinde varken, şimdiden Malatya başta Anadolu'daki birçok şehirde otobüsün kaç dakika sonra durakta olacağını belirten akıllı duraklarla halk çoktan tanışmış.
Turkcell'in ülke ekonomisine kazandırdığı 1 milyar liranın hangi sektördeki akıllı cihazlardan geldiğini merak ediyoruz. Koçabaş, bu rakamın 750 milyon lirasının tek başına akıllı taşıtlardan elde edildiğini söylüyor. Şu anda Türkiye'de 380 bin araçta Turkcell SIM kartı bulunuyormuş.
Ulaşımdaki yakıt tüketiminin yaklaşık 60 milyar lirayı bulduğunu, Türkiye'nin belini büken cari açığın en büyük sebebinin de enerji olduğunu bir kenara not düşersek, tek başına akıllı taşıt uygulamalarının artmasının bile ülkeye ne kadar büyük bir tasarruf olarak döneceğini sanırım dahi iyi görmüş oluruz.
Londra'daki konferansa bugün de "Akıllı dünya ne kazanacak?" bölümüyle devam edeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA