Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Lady Barbara Judge'dan kadınlara tavsiyeler

Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Suzan Sabancı Dinçer'in her detayıyla bizzat ilgilendiği Londra'daki Türkiye ile Büyüyün konferansının bana göre en önemli paneli 'Kadınlarla Büyümek'ti.
Kuşkusuz İstanbul'un finans merkezi olma projesi, hedefi ve de enerji sektörünün hele de İran'la ilgili önemli gelişmelerin yaşandığı günlere denk gelmesiyle de giderek artan önemini yazmaya dahi gerek yok. Konferansta hem katılımcılar, hem konuşmacılar nezdinde bu iki konu en iyi şekilde masaya yatırıldı. Ama bence 'Kadınlarla Büyümek', 21'inci yüzyılın kadınların yüzyılı olduğu söylemlerinin vurgulandığı bir dönemde çok ama çok daha önemli bir paneldi.
Zaten Suzan Sabancı Dinçer de panel öncesi ayak üstü yaptığımız sohbette heyecanla özellikle Lady Barbara Judge'ın konuşmasını beklediğini söyleyerek kadın paneline özel önem verdiklerinin altını çizdi.
Peki Lady Barbara Judge kim? Evet dünya nükleer enerji sektöründe oynadığı rol düşünülecek olursa nükleer karşıtlarının pek hoşlandığı bir isim değil. Ancak son derece iyi okumuş, avukat olmuş, akademik olarak iyi yol almış olmasına rağmen bir kadın olmanın tüm zorluklarını özellikle de 1970'lerden itibaren iş hayatında yaşamış. Bana göre gösterdiği başarı, mücadele takdire şayan. Sadece o dönemlerde değil tüm hayatı boyunca erkeklerin boy gösterdiği tüm alanlarda müthiş bir öğrenme disipliniyle gösterdiği başarı kitaplara konu olacak cinsten. İngiltere Emeklilik Koruma Fonu Başkanı ve 2002'de İngiltere Atom Enerjisi Kurumu Emeritus Başkanı olan Lady Barbara Judge 1980'lerde ABD'nin sermaye piyasası kurumu sayılan US Securities and Exchange Commision'a başkanlık yapmış. Barbara Judge'ın bilgi birikiminden faydalanmayı Türkiye de seçmiş kuşkusuz. Sabancı Üniversitesi'nin ve İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi'nin de danışma kurulunda yer alıyor.
En zor ve mücadelenin bol olduğu meslekleri başarıyla yürütürken aynı zamanda dislektik olan oğlunun bu sorunu aşmasını ve iyi bir anne olmayı da başaran Lady Barbara Judge, iş hayatında yükselmek isteyen kadınlara gerçekten bir rol model. Panelde yaptığı konuşmada kadınlara sayısız tavsiyede bulundu. "Atom Enerji Kurulu'nu yönetmem istendiğinde çok şaşırdım. Hiç bir şey bilmiyordum. Ama yapacağıma inandılar ve evet çok hızlı öğreniyordum. Hepiniz her şeyi öğrenebilirsiniz" diyen Judge'ın en çok şu tavsiyesini sevdim: Kadınlar, diğer kadınlara iyi davranın! Ha tabii bir de İngiltere'nin en büyük kumar şirketinin başkanlığı teklif edildiğinde düşünmeden reddetmesini, yakın çevresinin nasıl eleştirdiğini örneklerle anlatması da ilginçti.
Hatta oğlunun, "Anne nasıl hayır dersin. İngiltere'de herkes her şey için bahse giriyor. At yarışı oynuyor. Hatta Kraliçe bile bahse giriyor" dediğini anlatan Judge'ın son öğütü de "Ne olursa olsun bir karar vermeden önce yakın çevrenizden oluşan küçük bir gruba da sormayı ihmal etmeyin. Onların söylediğini yapmak zorunda değilsiniz ama sorun" oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA