Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Cern'de karşımıza Castrol çıktı!

Tam da bir yıl önce evrenin oluşumu hakkındaki en büyük sırlardan biri olduğu kabul edilen atom altı parçacık 'Higgs Bozonu'nun kesin olarak tespit edildiğinin duyurulduğu İsviçre Fransa sınırındaki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN'e yolumuz düştü önceki gün.
Castrol, en son teknolojiler kullanılarak geliştirdiği son yağı Castrol EDGE3'ün dünya lansmanını Cenevre Otomobil Fuarı'nın da yapıldığı günlerde Cern'de gerçekleştirmeyi uygun bulmuş kendine. Castrol'un CEO'su Paul Waterman, Cern ile Castrol'un son teknolojiler kullanarak en yeniyi, bilinmeyeni bulma arayışının birbiriyle tam örtüştüğünü bu nedenle söylüyor.
Castrol Türkiye ve Orta Avrupa Bölge Müdürü Ömer Dormen ve küçük bir gazeteci grubu ile birlikte öncelikle Cern'de çalışan Türk bilim insanı Dr. Bora Akgün'den bilim merkezi hakkında bilgi ve küçük bir tur alıyoruz. 10 bin bilim insanın çalıştığı merkezde sadece 100 Türk bilim insanının çalıştığını öğreniyoruz. Süper Simetri üzerinde çalıştığını söyleyen Akgün, "Evren şöyle çalışıyor. Her gün ben ona soru soruyorum. O da bana evet ya da hayır diye cevap veriyor. O cevaba göre devam ediyorum, teori ve deney el ele gidiyor" diyerek yaptıklarını bizlere anlatmaya çalışıyor.
1 milyar İsiçre Frangı bütçesi olan CERN'in, Castrol'un de kullandığı ve bazı özel tanıtımlar için izin verdiği tümüyle ahşap mimarisiyle dikkatimizi çeken en üst kata kadar merdivensiz düz zeminde dönerek çıkılan binasında küçük bir Cern özeti aldıktan sonra Castrol'un yeni yağıyla ilgili basın lansmanına geçiyoruz.
Yağın en büyük özelliği, geliştirilen yeni bir kimyasal sayesinde sürtünme problemini yüzde 15 daha iyileştirmesi. Ömer Dormen diyor ki öyle bir sıvı geliştirdiler ki şekil değiştiriyor ve sıvıyken, süngerimsi bir hal alıyor ve motorun sürtünmesini azaltıyor. Yani yağ deyip geçmeyelim. Doğru gözle göremiyor, hissetmiyoruz ancak örneğin otomobilimizin performansını, dayanıklılığını, masraf çıkarıp çıkarmamasını borçlu olduğumuz önemli unsurlardan biri.
Castrol yeni yağı Avrupa'da haziran ayında, Türkiye'de ise eylül ayında satışa sunuyor. Castrol bu yağ üzerinde 7 yıldır uğraşıp, 3 milyon kilometre yol yaparak AR-GE'e çalışmış.
Her ayın 20 gününü sorumlu olduğu bölgeleri dolaşarak geçiren Ömer Dormen'i şu sıralar en çok kendisine bağlı bölgelerden Ukrayna ve Kırım düşündürüyor. Sıcak çatışmaların olduğu günlerde hemen bölgede evden çalışma sistemine geçtiklerini ancak şu günlerde Kiev'de her şeyin normale döndüğünü söylüyor. Dormen, "Biz krize alışığız. Hemen senaryolarımız değişiyor, o olmazsa bu, bu olmazsa şu. Londra ofisi beni aradığında çok tedirgindi. Sanıyorum biz bu tarz krizlere daha çabuk çözüm buluyoruz" diyor.
Türkiye'de Castrol'un yüzde 30 pazar yapı olduğunu öğreniyoruz. Gemlik'teki fabrikasında 100 milyon litre yağ üreten Castrol, Türkiye'den 50 milyon dolarlık da ihracat gerçekleştiriyor.
Ruysa pazarından da sorumlu olan Dormen, orada Castrol'un pazar payının yüzde 11 olduğunu söylüyor. Castrol'un Türkiye'deki büyük pazar payının altında, BP tarafından satın alınan ve BP Castrol olan şirketin Türkiye'de 1928'lerden beri varlık gösteriyor ve özellikle ticari araç sahipleri tarafından çok iyi tanınıyor olması yatıyor belki.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA