Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Venedik Bienali'nde kalıcı mekân sevinci!

İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın başkanlık koltuğuna oturduğu 2009'un ilk günlerinde hayalini kurduğu Venedik Bienali'nde Türkiye'nin gelişmiş ülkeler gibi güzel ama kalıcı bir mekana sahip olması nihayet gerçekleşti. İlginç bir günde Venedik'teyiz. Biz uçağa binerken Mimarlık Bienali'ni açmasını beklediğimiz Venedik Belediye Başkanı rüşvet iddiasıyla sorgulanmak üzere göz altına alınıyordu. Uçaktan indiğimizde ise TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz'ın istifa haberi geldi.
Türkiye, Venedik Bienali'nde İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve 21 destekçinin maddi katkısıyla ilk kez kendine ait ulusal pavyona sahip oldu.
Bienalin iki ana mekanından biri olan Arsenale'da 2014-2034 yılları arasında Türkiye kendi mekanında hem Uluslararası Mimarlık Bienali'ne hem de 2 yılda bir yapılan Venedik Bienali'ne katılacak.
İşte bu nedenle önceki gün Türkiye'den aralarında sanatçıların, küratörlerin, iş insanlarının ve gazetecilerin olduğu kalabalık bir grup Venedik'e geldik. Küratörlüğünü mimar Murat Tabanlıoğlu'nun üstlendiği Hafıza Mekanları (Places of Memory) başlıklı proje oluşturulurken, Türk mimarları buradaki başlangıca da atıfta bulunuyor.
Bülent Eczacıbaşı ve İKSV Genel Müdürü Görgün Taner'den bu mekana ulaşmak için verilen mücadeleyi dinledik. O günden bugüne neler yaşandığını Bülent Eczacıbaşı özetledi: "2009'da bienale gelip Türkiye pavyonunu aradım. Sonunda tuvaletlerin yanında, gerçekten kötü bir yerde küçük yerimizi buldum. Üzüntüyle Görgün Taner'i aradım ama öğrendim ki burayı bile ne zorluklarla almışız. Venedik Bienali dünya sanat olayının zirvesi. Türkiye'nin gelişmiş ülkeler seviyesine girmesi için milli geliri tabii ki önemli. Ama bu toplum bilim ve sanatta nerede? Kaç tane olimpiyat madalyası var? Nobel alan bilim adamı var mı? Tüm bu soruların da iyi bir cevabı olmalı ki gelişmiş ülkeler arasına girelim. Hiç kolay olmadı. Para bulmak için 50'ye yakın isme mektup yazdım. 21'i kabul etti ama Venedik'te iyi bir sergi mekanına sahip olmak için para bile yeterli değil. İyi ilişkiler kurduk. Bugün artık güzel bir mekanımız var."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA