Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Akıllı telefonda babayiğit biziz!

Manisa'nın başarı öyküsüne Berlin'de tanıklık etmeye geldik. Zorlu Holding'in yıllık 30 milyon adet cihaz üreten ve 16 bin kişinin çalıştığı Türkiye'nin ve dünyanın en büyük endüstri kompleksini Manisa'da kurmasının başarılı sonuçları arka arkaya ortaya çıkıyor.
Vestel'in beyaz ve elektronik eşya ihracatında cirosu 2.5 milyar dolara ulaştı. İhracattaki liderlik, 4 milyar dolar cirolu şirkete yeni ufuklar açıyor.
Bir anlamda Vestel Berlin'de yerli tasarım ve üretim akıllı cep telefonu Venus'un lansmanını Avrupa'nın en büyük fuarlarından IFA'da yaparak aslında dünya devlerine de meydan okuyor.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, dünyada global dev üreticilere karşı yerel üreticilerin pazar payının yüzde 40'lara ulaştığını söylüyor.
Turan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın otomobilde aradığı babayiğitin cep telefonunda kendileri olduğunu özellikle vurguluyor, tabii rakamlara dayanarak. Türkiye'nin belini büken 52.6 milyar dolarlık cari açığın enerjiden sonra en büyük sebebi akıllı cihazlar. Akıllı telefon ithalatının Türkiye ekonomisine etkisi 6 milyar dolar. Yani cari açığın yüzde 11.5'i akıllı cihazlar oluşturuyor. Turan Erdoğan 3 yıl içinde Venus'un Türkiye'de 2 milyon adetlik bir pazara, ihracatta ise 1 milyon adetlik satışa ulaştıracaklarını ve cari açığa pozitif etki yapacaklarını söylüyor. Vestel cep telefonu üretimi için 4 milyon ek istihdam da öngörüyor.
Peki Vestel akıllı cep telefonu üretiminde geç kalmadı mı? Ona da Erdoğan, "Televizyon 1929'da icat edildi ama Vestel 35 yıl sonra bu pazara girdi ve şu an Avrupa'da her 5 televizyondan biri Vestel. Yani akıllı cihaz üretiminde geç falan kalmadık" diyor. Öğreniyoruz ki Venus'un maliyetinin yüzde 51'i yerli. Vestel bunu daha da aşağılara çekmek, yerli oranını artırmak için örneğin bataryanın Türkiye'de üretilmesinin önünü açmaya çalışıyor.
Akıllı telefonlarda tüketici aslında şimdiye kadar fiyata pek bakmadı ülkemizde. 3 bin-5 bin liralık telefonları asgari ücretli insanların elinde görüp de şaşırmadığımızı iddia edemeyiz. Ancak şimdi aynı özelliklere sahip yerel markalar 600 ya da 900 liralık fiyatlarla ortaya çıkınca pazarda büyük hareketlilik olacağı da aşikar. Geçen yıl Türkiye'de 11 milyon adet cep telefonu satıldı. Cep telefonu satışlarından trend hep yukarı doğru.
Vestel'in akıllı telefon ürettiği Manisa'da 300 mühendis çalışıyor. Ancak daha da önemlisi doktoralı çalışan grup. Şu anda 60 olan çalışan sayısını kısa zamanda 100'e 200'e çıkarmak için de Turan Erdoğan yeni politikalara yöneldiklerini söylüyor.
Gelelim teşvik meselesine... Yerli üretim cep telefonlarıyla cari açığa pozitif etki yaptıklarını düşünen Turan Erdoğan, rekabetçi olabilmek ve dünya devlerine meydan okuyabilmek için yerli üreticilerin devlet tarafından desteklenmesini istiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA