Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kaynak sektörünün kadın lideri süper bir rol model!

İş hayatında kadına karşı öne sürülen önyargılardan biri de "Erkek işi bu, kadın anlamaz, yapamaz" değil midir?
Türkiye'nin ilk kaynak mühendisi Halil Gedik tarafından kurulan ve bugün hatırı sayılır bir büyüklüğe gelen Gedik Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Hülya Gedik ile kaynak sektörünü ve bu sektördeki başarısını konuşurken aklımdan yukarıdaki önyargılar geçiyor.
Tamam, pek de sevimli bir iş değil. Döküm ve kaynaktan söz ediyoruz. Hani mesela Boğaziçi Köprüsü'nde Gedik'in kaynak elektrodlarının kullanıldığını 2005'te söyleşi yaptığım Halil Gedik'ten öğrenmiştim ama normalde nerden bileceğiz?
Hayırseverliğini ancak sohbet edince öğrendiğim, memleketinde ve fabrikalarının olduğu yerde eğitime büyük katkı yapan ve en son bir de üniversite kuran Halil Gedik, 2012'de üstelik de beklenmedik bir şekilde vefat edince zaten hep birlikte çalıştığı kızı Hülya Gedik direksiyona geçerek şirketi yönetmeye başlamıştı.
2015 yılından şikâyet etmeyen sektör yok gibi. Üstelik bir seçime daha hazırlanan Türkiye'de 2016 için de iş dünyasında kimle konuşsam plan yapamamaktan, önlerini görememekten, oynak döviz kurları nedeniyle de yaptıkları hiç bir hesap tutmadığı için tedirgin olduklarını söylüyor.
Aynı zamanda iki yıl önce 83 ülkenin bağlı olduğu Uluslararası Kaynak Konfederasyonu Başkan Yardımcılığı görevine getirilen ve de 2018 yılı toplantısını aday ülkeleri geride bırakarak Türkiye'de yapılmasını sağlayan Hülya Gedik ile bu zorlu yılı nasıl geçirdiklerini konuşmak için buluştuk ama işte önce bir geçmişe kaydık.
Yıllar önce Halil Gedik bana, "Altın, gümüş satmıyoruz, tonla demir satıyoruz" demiş ve 1000 kişiyi istihdam ettiklerini ve ihracatlarının da 30 milyon dolara çıktığını anlatmıştı.
Hülya Gedik'ten öğrendim ki bu yıl çalışan sayısı 2 bin 500'e ulaşmış. İhracat ise her yıl sektörde onları şampiyon yapmaya yetecek kadar artmış ve 80 milyon dolara ulaşmış. Şirketin cirosu 450 milyon lira civarında.
Körfez ülkeleri, Kuzey Afrika, mesela Mısır iyi pazarken, son yaşanan kaostan Gedik de etkilenmiş ama ilginçtir 17 yıldır içinde oldukları ABD pazarı giderek büyümeye başlamış.
Gördüğünüz gibi bir kadın direksiyona geçince hiç de fena olmuyor, başarı grafiği yukarı çıktıkça çıkıyor.
Gedik'ten 2012'den sonra farklı konulara girdiklerini, üretmedikleri bazı ürünleri üretmeye başladıklarını, robot ithal edip sistem kurduklarını, kaynak yapan robot sattıklarını, Hendek'teki döküm fabrikasını çalışır hale getirerek 50 milyon dolarlık yeni yatırım için hazırlık yaptıklarını öğreniyorum.
Dahası Hülya Gedik yine iş dünyasında konuştuğum pek çok isim gibi gözünü İran'a çevirmekten de geri durmuyor. Türkiye'deki fabrika yatırımlarını büyüterek, İran'a ihracat yapmak için hazırlıklarına başlayan Gedik, "İnanılmaz teşvikler var" diyor.
Diyeceğim şu ki kadın hangi sektörde olursa olsun fark yaratıyor ve cesaretle karar alıp, işini büyütmekten çekinmiyor. Yeter ki önlerindeki engeller kaldırılsın.
Ha bu arada Gedik de pek çok iş insanı gibi mavi yaka işçi bulmakta zorlanıyor, o nedenle "Otomasyona ağırlık veriyoruz ve ilk kez kadın işçi aldık kaynak sektörüne. Dökümde de var zaten" diyor ve ara elaman sıkıntısına dikkat çekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA