Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Vehbi Koç Ödülü Uğurbil’in

Hepimize moral ve umut veren bir ödül törenine katıldım önceki akşam. İnsanların yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunan kişi ve kuruluşları mercek altına alan Vehbi Koç Vakfı, bu yıl da dünya çapında büyük başarılar elde eden Türk bilim insanlarını ödüllendirmeye devam etti çünkü. Nobel Ödülü'nün sahibi olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ı tam 9 yıl önce keşfeden ve ödüllendiren Vehbi Koç Ödülü Seçici Kurulu, 2016 yılında insan beyniyle ilgili yaptığı çalışmaları nedeniyle Prof. Dr. Kamil Uğurbil'e ödül verdi.
15 yıldır Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un ölüm yıldönümü olan 25 Şubatta tören düzenleyen Koç Holding, bu yıl Mustafa Koç'un zamansız vefatı nedeniyle töreni ertelemişti. Önceki akşam düzenlenen ödül töreni, Mustafa Koç'un yokluğu nedeniyle herkes için buruk geçti. Kısacık sohbetimizde, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Mustafa Koç'un halası Semahat Arsel, "Ne yapacaksın. Yaşamaya devam ediyoruz işte" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Koç ailesinin yakın çevresinin yanı sıra aralarında Güler Sabancı ve Bülent Eczacıbaşı'nın da bulunduğu iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı ödül töreni, Yönetim Kurulu Başkanı olarak koltuğa henüz oturan Ömer Koç'un da ilk sahne deneyimi oldu.
Prof. Dr. Uğurbil'in ABD'de Minnesota Üniversitesi'nde geliştirdiği ve çığır açan teknolojiler olarak adlandırılan çalışmalarının insanoğlu için ne büyük önem taşıdığına ve seçici kurulun bu değerli bilim insanını seçme nedenlerine birazdan geçeceğim. Ancak önce Ömer Koç'un konuşmasından birkaç not iletmek istiyorum.
Ödülü takdim etmeden önce bir konuşma yapan Ömer Koç, Vehbi Koç Vakfı'nın 47 yıldır burs verip, eğitim kurumları açıp, sağlık ve kültür alanında önemli hizmetler sunarak milyonlarca insanın hayatına dokunduğundan söz ederek, yaptıkları çalışmaların başka kurumlara örnek teşkil etmesini amaçladıklarını ve işte bu nedenle Vehbi Koç Ödülü'nün de önem arz ettiğini dile getirdi.
"9 yıl önce Prof. Dr. Aziz Sancar'a ödül verdiğimizde pek çok kişi adını hiç duymamıştı. Kendisi için hazırlanan filmde örnek alınacak hayat hikayesine şahit olmuştuk.
Prof. Sancar, ödül için Türkiye'ye hareket ederken, 'Türkiye'nin Nobel'ini almaya gidiyorum' demiş yakın çevresine. Bugün Sancar, dünyanın Nobel'ini de alarak hepimizi gururlandırdı" diyen Koç, daha önce ödül verilen isimlere atıfta bulunarak seçici kurulun sorumluluğunun da hayli arttığının altını çizdi.
ABD'nin en önemli bilim kurullarına kabul edilen Prof. Dr. Kamil Uğurbil, Minnesota Üniversitesi Manyetik Rezonans Araştırma Merkezi'ni yönetiyor. Kendisi hakkında çıkan haberlerde "Beynin sırrını çözen Türk ifadesinin kullanılmış olmasıyla ilgili olarak da törende yaptığı konuşmada, beynin sırrını çözemediklerini ancak beynin sırrıyla ilgilenen insanların çok kullandığı bir teknik geliştirdiklerini anlattı.
Uğurbil, kendisini ödüle götüren çalışmalarını anlatırken, "Fonksiyonel MR denilen tekniği geliştiren kişilerden biriyim. Sırf bana gelen ödül için değil de, aynı zamanda bilim insanlarına böyle bir ödül verdiğiniz için teşekkürler, bu bilimin gelişmesi için çok anlamlı bir destek" diye konuştu. Beynin nasıl çalıştığına yönelik manyetik rezonans kullanarak çığır açan yeni teknolojiler geliştiren Uğurbil'in araştırmalarının alzheimer, depresyon gibi pek çok hastalığın sebeplerinin anlaşılmasına ve çözümlerin üretilmesine olanak sağladığı belirtildi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA