Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Teknolojinin Kadın Liderleri bir adım öne çıkın!

Kadınlar erkeklerden daha iyi kod yazıyor !

Ekonomi dilimize '4. Sanayi Devrimi' için kısaca söylediğimiz 'Endüstri 4.0' çoktan yerleşti. Türkiye'nin kamu ve özel sektörü bu devrimde geç kalmamak için önemli hamleler yapmak zorunda. Dijitalleşme en önemli konu artık. Peki ya kadın bu konunun neresinde? Avrupa Birliği, dijital ekonomiye daha fazla kadının katılması halinde gayri safi milli hasılada 9 milyar euroluk bir artış olacağını açıkladı.
Önceki gün teknoloji dünyasının dev şirketlerinden Microsoft ile Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nden (KAGİDER), kadınları bu alanda ön plana itecek ve teşvik edecek çok somut bir projeyi dinledik.
Mayıs ayında Teknolojinin Kadın Liderleri projesi kapsamında, Türkiye'nin dört bir yanından yarışmaya katılacak olan liseli kız öğrencilerden, teknoloji dünyasındaki girişimci kadınlara kadar pek çok isme 'rol model' olmalarından dolayı ödül verilecek. Geleceğin Teknoloji Yıldızı Adayı, Genç Teknoloji Yıldızı, Bilişimde Fark Yaratan Kadın Lider, Yılın Başarılı Kadını Girişimcisi (Startup), Yılın Başarılı Kadın Yazılım Geliştiricisi, Yılın Başarılı Kadın CIO'su (teknoloji alanında üst düzey yöneticisi ) ve Engelleri Aşan Kadın'lar tek tek ödüllendirilecek.
KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ve Microsoft Türkiye Ofisi Pazarlama Grup Müdürü Çiğdem Kayalı, Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç ve Mobil Cihazlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Şener'in de aralarında olduğu proje ekibiyle buluştuğumuzda gördük ki teknoloji alanında atılım yapacak kadınlar, ülkelerin gayri safi milli hasılalarının büyümesinde çarpan etkisi yaratıyor.
Cavit Yantaç, 'big data' yani 'büyük veri'nin, mobilite ve bulut teknolojisinin tüm hızıyla gündemimize girdiği şu günlerde kadınların önünde büyük fırsat olduğunu söylüyor. Araştırmalar ne yazık ki kız öğrencilerin sadece yüzde 10'unun teknoloji, matematik ve fen seçimi yaptığını gösteriyor. Mesela bir yılda Türkiye'de mezun olan 5 bin bilgisayar mühendisinin sadece yüzde 15'i genç kızlardan oluşuyor. O nedenle farkındalık yaratmak önemli. Böylece kız öğrenciler üniversitelerde bilişime dönük alanlarda eğitim almanın kendilerine ne büyük kapılar açacağını görebilecek.
Tüm bunların içinde benim en hoşuma giden ve dikkat edilmesi gereken araştırmayı ise OECD yapmış ve ortaya çıkmış ki, kadınlar hem detayları hem de süreçleri görebilme kabiliyetleri nedeniyle daha iyi kod yazıyor. Aynı şekilde açık kaynaklı proje geliştiricilerinin kullandığı Github'ın araştırması da kadınların erkeklerden daha iyi kod yazdığını ortaya koymuş. 12 milyondan fazla üyesi bulunan sitede bir grup üniversite öğrencisi tarafından yapılan araştırmada, 3 milyon kod incelenmiş. Kadın yazılımcıların yazdığı kodların yüzde 78.6'sı onaylanırken, erkek yazılımcılarda bu oran yüzde 74.6'da kalmış. Ancak cinsiyet belirtilerek yapılan onaylamalarda bu oran erkekler lehine değişmiş.
Denen o ki, teknoloji sektöründe kadınlara karşı bir önyargı var. 21'inci yüzyılın kadınların çağı olduğu söyleniyor ve görüyoruz ki bu kadınlar imkân verildiği, önlerine engel çıkarılmadığı takdirde teknoloji alanında da bayrağı yukarılara çıkaracak ve ülkelerini gelişmiş ülkeler arasına sokacak.
Hepimizin desteği işte bu nedenle önemli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA