Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tek seferde yapılan en büyük Kore yatırımının perde arkası!

Mars Entertainment Group'un yüzde 100'ünün 800 milyon dolara Güney Koreli CJ CGV'ye satışı, şimdiden 2016'ya damgasını vuran işlerden biri oldu. Üstelik doğrudan stratejik bir yatırımcıyı ülkemize taşıdı.
Şimdiye kadar Güney Kore'den tek bir seferde yapılan en büyük yatırımın bugünlerde gerçekleşmiş olması birçok açıdan önem taşıyor. Felaket tellallarının Türkiye'deki yatırım ortamının iyi olmadığını öne sürdüğü, yabancıların yatırım iklimini beğenmedikleri için beklemeyi tercih ettiği ya da başka ülkelere yöneldiği şeklindeki iddiaları tümden çürüten bir satıştan söz ediyoruz.
Türkiye'nin şirket birleşme ve satın almalarında önemli rol oynayan ve ortak olduğu şirketlere kattığı değerle öne çıkan Actera Group, uzun bir süredir bu satın almayı masaya yatırmıştı. Actera ile birlikte Esas Holding, Muzaffer Yıldırım ve Menderes Utku'nun ortak olduğu Mars, sinema sektörünün Türkiye'deki en büyük ismi.
Peki Güney Koreli şirketi Türkiye'de yatırım yapmaya iten sebepler neler? Şöyle biraz araştırınca önüme, CJ Group'un 2020'ye kadar dünya genelinde 10 bin sinema ekranına ulaşma stratejisi geliyor.
Türkiye ile Güney Kore'nin sinema sektörlerinin benzerlik taşıması da önemli etkenler arasında. Öyle ki Güney Kore'de de Türkiye'de olduğu gibi yerel filmler pazarın büyük bir kısmını kapsıyor. Türkiye'de yerel filmler halihazırda yüzde 60 pazar payına sahip. Yani satılan her 10 filmin 6'sı Türk yapımı. Güney Kore'de de sinema endüstrisi çok büyük ve yerel şirketler ülkenin sinema sektöründe yüzde 50 pazar payına sahip.
Öğreniyorum ki şirket Türkiye pazarını çok önemsiyor. Evet pazar halihazırda çok büyük ama hâlâ Türkiye'de kişi başına sinemaya gitme oranı yüzde 1'in altında. Güney Koreliler, bu orandan yola çıkarak Türkiye'de büyük bir büyüme potansiyeli bekliyor. Ne de olsa son 20 yıla bakıldığında Türkiye'nin sinema sektörü dünyada en hızlı büyüyen 3 pazardan biri ama hâlâ gidecek yolu var. Dünyada daha büyük bir oyuncu olmak için yola çıkan CJ Group için Türkiye biçilmiş bir kaftan. Koreli şirket Türkiye'ye uzun vadeli bakıyor ve 690 milyon doları bastırıp Mars'ın sahibi oluyor (Mars'ın, borçları da dahil edildiği için rakam 800 milyon dolar olarak telaffuz ediliyor). Bu işlem 2016'nın en büyüğü oluyor. Yine öğrendiğime göre bu satış, dünyada son 5 yılda sinema sektöründe yapılmış en büyük 4'üncü işlem olarak kaydediliyor.
Bir dipnot da Güney Kore'nin Türkiye'yle olan dostluğunu ne kadar çok önemsediğiyle ilgili. Öğreniyorum ki şirket yöneticileri Ankara'daki sinemaları dolaşmaya gittiğinde, Kore Şehitliği'ni de ziyaret etmek istiyorlar ve zaman yaratıp bunu gerçekleştiriyorlar. Koreliler'in Türkiye'ye olan müteşekkirlikleri hep ön planda, dost bir ülkede yatırım yapmak da çok önemli.
Ezcümle, Türkiye'ye uzun vadeli bakanların yatırımı durmuyor, bilakis artıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA