Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Kaplankaya 100 milyar $’lık pazara göz dikti!

ABD'nin Arizona eyaletindeki sağlıklı yaşam oteli Canyon Ranch, dünyanın en lüks oteline ya da en konforlu evlerine sahip değil. Olması da mümkün değil, çünkü 37 yıl önce kurulmuş. Ancak Madonna'dan, Diana Ross'a, Apple'ın CEO'su Tim Cook'tan Türkiye'de Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ve Limak'ın kurucusu Nihat Özdemir'e kadar iş, sanat, kültür ve bilim dalının pek çok ünlü ismi yılda en az bir defa bir haftadan az olmamak üzere burayı seçiyor. Herkesin derdi aynı. Sağlıklı yemek, spor ve iyi uyku ve de kurucu Mel Zuckerman'ın söylediği gibi daha genç kalarak daha uzun yaşamanın sırlarını öğrenmek. Bu keşif sırasında, etrafını saranlar ise son derece deneyimli spa terapistleri, doktorlar, fizyoterapistler, beslenme uzmanları, psikoloji eğitimi almış yaşam koçları... Çin tıbbı da bu merkezde, yaşlanma karşıtı son yenilikler de bu merkezde... Öyle isimler var ki mesela tanınmış uyku uzmanı Param Dedhia, 10 yılını verdiği ve sağlık alanında dünyanın en gözde ismi olan Baltimore'daki Johns Hopkins'i bırakıp Canyon Ranch'a gelmiş...
Herkesin konuştuğu Canyon Ranch'i yakından görüp deneyimlememizin sebebi, Türkiye'nin halihazırda en değerli turizm yatırımlarından biri olan ve 250 milyon dolarlık yatırımın ardından ilk etabı yani otel ve evlerden oluşan bölümünün bu yaz açılacağı Kaplankaya Projesi'ne projektör tutmaktı. Projenin yatırımcısı olan Capital Partners'ın Ortağı Burak Öymen ve İcra Kurulu Başkanı Hasan Arat'ın da katıldığı seyahatte, Mel Zuckerman'dan neden bu yatırım için Türkiye'yi seçtiklerini öğrendik öncelikle. Ne de olsa, Canyon Ranch'in ilk uluslararası yatırımı ve Avrupa açılımı Türkiye'de gerçekleşiyor. "Otel misafirlerimizin yanı sıra bir de ev sahipleri var. Bir gün bir ev sahibi, 'Mel, dışarı açılmayı düşünüyorsanız, neden Türkiye'ye gitmiyorsunuz? Müthiş bir ülke ve yıldızı parlıyor' dedi ve beni ikna etti. Türkiye'de Capital Partners ile yollarımız böylece kesişti" diyor.
Sağlıklı yaşam öylesine yükselen bir trend ki, otomotiv sektörünün gözde ismiyken ve General Motors'un Türkiye'de (İzmir'deki Opel yatırımı) dahil olmak üzere Avrupa'daki operasyonlarını yönetiyorken, işi bırakıp, bir süre sonra Canyon Ranch'e katılan CEO Susan Docherty, dünyada sağlıklı yaşamın 3 trilyon dolarlık bir ekonomi yarattığına vurgu yapıyor. Bu miktarın 1 trilyon doları yaşlanma karşıtı ürünlere giderken, Canyon Ranch'in içinde olduğu sağlıklı yaşam merkezlerinin büyüklüğü de 100 milyar doları buluyor.
Demek istediğim, terör ve Rusya ile yaşanan gerginlik nedeniyle turizmde zor bir yıl geçiren Türkiye için böylesine talep gören bir konseptin Bodrum'a geliyor olması bir şans. Canyon Ranch'te karşılaştığım Amerikalıların hepsi Türkiye yatırımından haberdar. "Gitmeyi düşünüyor musunuz" diye sorunca hepsinden, "Mutlaka! Burada Akdeniz diyetini öneriyorlar, ülkeniz bunun anavatanı üstelik" cevabını alıyorum.
Hasan Arat, dünyanın 6'ncı büyük turizm ülkesi Türkiye'ye güvendikleri için böyle büyük bir yatırıma giriştiklerini söylerken, bu yatırımın sektöre de büyük bir moral vereceğinin altını çiziyor. Burak Öymen, 2001'de Capital Partners'ı kurduğu Kazak Ortağı Serzhan Zhumoshov ile daha önce başta Rusya olmak üzere çeşitli ülkelerde ses getiren projelere imza atmış. Canyon Ranch'in kurucusu Mel Zuckerman da işte bu başarıdan etkilenerek Türkiye yatırımı içiin düşünmeden Capital Partners'ı seçmiş. Bakalım bu yaz Kaplankaya turizmde nasıl ses getirecek?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA