Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Rusya’da ciromuz arttı

İnşaat projelerinin ömrü (ortalama 30 ay) siyasi krizlerinkinden daha kısa. Tozlar azalacak ve görüntü netleşecek. Bizim Rusya'da 23 bin çalışanımız var ve işimizin yüzde 40'ı bu ülkede, belki verdiğimiz ağırlık azalabilir ama ciromuz arttı."
Bu sözler, dünyanın önde gelen müteahhitlik şirketleri arasında yer alan Rönesans Holding'in yönetim kurulu başkanlığı koltuğunu bir yıl önce Erman Ilıcak'tan devralan kız kardeşi İpek Ilıcak Kayaalp'e ait.
Rusya'da iş yapan Türk şirketlerinin zor günler geçirdiğini biliyoruz. Kimi fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı, kimi işlerini olabildiğince küçülttü. Ancak büyümeyi bu ülkede yakalamış olan ve bölgeyi çok iyi tanıyan Rönesans gibi Türk şirketleri mücadeleye devam ediyor. İpek Ilıcak Kayaalp'in "Hatta tahsilatlar önden yatıyor. Bankacılar 'nasıl yardımcı olabiliriz' diye soruyor. Yani iş yaptığımız şirketlerle bir sorun yaşamıyoruz" diyor.
Rusya'da önce 1999, ardından da 2008 krizini yaşadıklarını hatırlatıyor İpek Ilıcak Kayaalp ve işlere devam ederken, başka pazarlarda açtıkları önemli pencerelere konuyu getiriyor.
Çünkü ne olursa olsun, bu yıl 3.5 milyar dolarlık ciro hedefleyen Rönesans Holding, aslında Rusya'da işleri yürütmeye devam etse de yumurtaları aynı sepete koymaktan çoktan vazgeçti. Avrupa pazarında agresif büyüme planıyla rakiplerini zorluyor.
Öyle ki Avrupa'da 1 milyar dolarlık iş hacmine ulaşmayı hedefleyen grup, bir biri ardına satın alma yaparak yapısını güçlendiriyor.
Rönesans İnşaat Grubu dünyanın en büyük 250 taahhüt şirketi listesinde halihazırda 37'nci sırada, Avrupa'da ise 10'uncu büyük şirket konumunda.
Hatırlatmak gerekirse grup, önce İsviçreli Hergiswill ve mühendislik, inşaat alanında 124 yıllık geçmişe sahip Alman Heitkamp'ı satın aldı. Ardından Hollanda'nın 139 yıllık inşaat şirketi Ballast Nedam NV'nin sahibi oldu. İsviçre'de ALPINE Bau Gmbh'nin de yeni sahibi Rönesans. Tüm bu satın almalardan sonra grup, yatırım bedeli 16 milyar euroyu bulan ve 57 kilometreyle dünyanın en uzun tüneli olmaya aday Gotthard Base'in yapımına devam ediyor.
İpek Ilıcak Kayaalp, Avrupa'nın en büyük çevresel koruma projelerinden birine imza atmak üzere olduklarını ve açılışın haziranda yapılacağını söylüyor.
21 ülkede 26 ofisi bulunan Rönesans'ın çalışan sayısı için, Kayaalp, "Bu yıl 50 binli rakamları görürüz" diyor. Türkiye ve dünyanın önemli inşaat şirketleri arasına giren bir grubun başkanıyla bir araya gelince kuşkusuz önce son krizler ve siyasi gelişmeler sürecinde neler yaptıklarını ve nasıl başa çıktıklarını öğrenmek istedim ve size de özetledim. Ancak İpek Ilıcak Kayaalp'in duyurmak istediği çok güzel bir proje vardı ki onu da anlatacağım...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA