Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Eski ABD Sağlık Bakanı Carmona’dan tüyolar!

İstatistikler daha uzun yaşadığımızı gösteriyor ama daha çok kanser oluyoruz, spor yapmıyoruz ve bu süreyi daha genç geçiremiyoruz' diye söze girdi Dr. Richard Carmona. Kendisiyle Arizona'da Canyon Ranch'de tanıştım. ABD'nin 17'nci sağlık bakanı. George W Bush başkanlığı döneminde kendini siyasetin içinde bulmuş ancak 4 yıl sonra yeniden genel cerrahlık da yaptığı sağlık alanına geri dönmüş.
"Daha İyi Bir Beyin İçin Canyon Ranch'te 30 Gün' isimli bir kitap da yazan Carmona, 75-80'leri geçtikten sonra hem fiziken hem de beyin sağlığı açısından iyi olmanın mümkün olduğunu vurguluyor ve bize dönüp; "Sizler şanslısınız. Beyin sağlığı için, daha iyi yaşlanmak için Akdeniz diyetine daha çok zaman ayırmalıyız. Organik beslenmeliyiz. Bu bizi daha genç ve uzun yaşatabilir. İşte siz bu coğrafyanın içinden geliyorsunuz" diyor.
Tabii ki o sırada bizlerin de yediğimiz, içtiğimiz her şeye 'acaba ne kadar doğal' diye kuşkuyla baktığımız geçiyor içimden ama Carmona haksız değil, Anadolu'ya çıktığımız anda herşeyin doğalına ulaşmamız mümkün. 'Biz ABD'de her şeyi işlenmiş yiyiyoruz. Üstelik çok uzaklardan geliyor genellikle. Mesela sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmeli ve yerel yemeli" diyor.
ABD'de hastalıkların tedavisine harcanan para gayri safi milli hasılanın yüzde 19'una ulaşmış durumda. Carmona'ya göre bunun sebebi sağlıklı beslenmemek, iyi uyumamak ve spor yapmamak. Bu nedenle de ABD'de 3 trilyon dolar hastalıkların tedavisine gidiyor.
"İnsanlar uzun yaşıyor ama alzheimer ve demansı daha çok duyuyoruz. Beyin eskisi gibi çalışmıyor. Vücudumuz yaşarken, beynimiz o kadar uzun yaşamıyor. O nedenle beyin jimnastiği önemli" diyor. Canyon Ranch'te düzenledikleri 'Beyin Haftası' programından söz ederken ise bana dönüyor ve "Sol elinle yazı yazabilir misin' diyor. Ben de 'hayır tabii ki' deyince, 'Ama ben sana 1 ay sonra çok güzel yazabileceğini söylüyorum" diyerek programı anlatmaya başlıyor. Beynin öğrenmeye devam ettiğini ve eğitmenler eşliğinde egzersiz yapıp, iyi bir sağlık programı yürütünce bunun mümkün olduğunu defalarca gördüklerini söylüyor. "Buraya 70-80 yaşında insanlar geliyor. İlk gün yürürken düşecek gibi görünüyorlar. Oysa bu durum günler içinde değişiyor. Yaşa rağmen beyin öğrenme kabiliyetini sürdürüyor. Genlere mesaj gönderiyoruz çünkü" diyor.
Richard Carmona, dünyaca ünlü sağlıklı yaşam merkezi Canyon Ranch'in kurduğu vakfın da başkanlığını yürütüyor ve varlıklı kesimin geldiği bu merkezden fakir insanlar da yararlansın diye burada sunulan sağlık hizmetlerini ABD'nin çeşitli eyaletlerine ücretsiz olarak taşıyor.
Dün sözünü ettiğim ve 250 milyon dolarlık bir yatırımla Türkiye'de Bodrum bölgesine gelen Canyon Ranch, bu hizmetlerin bir bölümünü de getirecek. Başta Carmona olmak üzere bir yıldır ünlü merkezin birbirinden tanınmış doktorları ve uzmanları Türkiye'ye gelip gidiyor. Çok yakında Arizona'daki programlar Bodrum'a gelecek ve konu sağlık olunca para harcamakta tereddüt etmeyen zengin turistlerin ilgisi de Bodrum'a kayacak. Sağlık turizminde Türkiye'de bambaşka kapılar açılıyor. Aslında sadece zengin tursitler değil, hiç kimse başta sağlıklı beyin olmak üzere sağlıklı yaşam konusundaki gelişmelere kayıtsız kalmıyor artık.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA