Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

En şanslı kadın yöneticiler YASED üyesi şirketlerde!

Kadınların iş hayatında daha çok temsil edilmesi ve karar verici pozisyonlara giden yolda önlerindeki engellerin temizlenmesi konusunda en güzel örneklerin Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) üyesi şirketlerde yaşandığını öğreniyorum.
Geçtiğimiz günlerde, YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan 'Kadınların Üst Yönetimde Temsilinin Artırılmasına Yönelik Uygulamalar ve Örnekler' konulu raporu konuşmak üzere, Türkiye'nin öne çıkan şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle buluştuk.
Kimler derseniz, YASED Başkanı ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, YASED Başkan Yardımcısı ve Bosch Türkiye Ortadoğu Başkanı Steven Young, YASED Başkan Yardımcısı ve ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, YASED Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir, YASED Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve Citibank CEO'su Serra Akçaoğlu, YASED Yönetim Kurulu Yedek Üyesi ve GE Genel Müdürü Canan Özsoy, AvivaSA Genel Müdürü Meral Eredenk Kurdaş, YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu Başkanı ve PwC Türkiye Ortağı Bilgütay Yaşar buluştuğumuz isimlerdi.
Hepimiz artık yapılan bilimsel çalışmalar sonucu biliyoruz ki kadın yöneticilerin olduğu şirketlerin hem cirosu katlanıyor, hem performansı artıyor. Ülke ekonomilerinin refahını dahi iş yaşamındaki kadınların azlığı çokluğu belirliyor. İşte bu nedenle kadını odağına alan şirketler, ülkeler büyüyor ve güçleniyor, almayanlar da geri kalıyor. Kadınların işgücüne katılım oranındaki yüzde 1'lik artış küresel GSYH'nin 80 milyar dolar artması anlamına geliyor.
280 üyeli YASED'in 89 şirketinin katıldığı anketin sonuçlarına bakıyorum ve şirketlerin yüzde 70'inde kadın katılımını artırmak için politikalar uygulandığını görüyorum. Daha da güzeli kadın yönetici sayısını artırmak üzere pek çok global 'Dahil Etme' stratejisi yürütüyor bu şirketler. Ne güzel ki şirketlerin yüzde 89'unda kadın katılımın artması için engelleri ortadan kaldıracak uygulamalar var.
Güzel uygulamaları bizzat en tepe yöneticiden dinlemek de hepimize iyi geliyor. Örneğin 5 ve 10 yaşındaki iki çocuk annesi Pınar Abay'ın bir anda kendini 5 bin kişinin istihdam edildiği ING Bank'ın genel müdürlük koltuğunda bulduğu günlerle ilgili anekdot, tüm çalışan annelerin yüreğine su serpecek cinsten. Abay, yönetim kurulu başkanı sıfatıyla ilk toplantıyı yapacağı gün okulların açıldığı günle çakışınca, tercihini okula gitmekten yana kullanmış. "İnsanın kendi başına gelince çok daha net görüyor. Kadına daha fazla esneklik gerekiyor diyerek bankada okulların açıldığı güne 'Turuncu Gün' dedik" diyor ve o gün küçük çocuğu olanlara izin verdiklerini söylüyor. Abay, ayrıca toplantıların ilk 10 dakikasını kadınla ilgili farkındalık konusuna ayırdıklarını da söylüyor.
GE Türkiye Genel Müdürü Canan Özsoy, 174 ülkede bulunan şirkette yukarıya doğru çıktıkça kadın oranının yüzde 15'lere gerilediğini gördüklerini ve bunu değiştirmek için global politikalar uyguladıklarını söylüyor. GE Women's Network kadınların çalışma hayatında daha iyi noktalara gelebilmesi için gönüllülük esasına dayanan bir girişim. Özsoy bu sayede kadın yönetici sayısının arttığını söylüyor.
YASED'in yaptırdığı araştırmanın sonuçları bir kitapta toplanmış. Keşke bu kitap Türkiye'deki tüm şirketlere dağıtılsa ve iyi örnekler çoğalsa...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA