Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Özilhan: Rusya ve Türkiye birbirini tamamlıyor!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında St.Petersburg'da gerçekleşen tarihi zirveye tanıklık eden az sayıdaki işadamlarından biri Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan idi.
1980'lerden beri iş yaptıkları Rusya'da bugüne kadar 6 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiren Anadolu Grubu'nun ülkedeki devamlı istihdamı da 5 bin kişiyi buluyor. Grubun içinde sadece 4 Güney Afrikalı, 3 de Türk çalışan var, kalanların hepsi Rus ve 2 bini satışta, 3 bini de üretimde çalışıyor. Tek başına bu kadar yatırım yapan belki Şişecam Grubu'nu ve bazı inşaat şirketlerinin aldığı projeleri gösterebiliriz. Anadolu Grubu'nun Rusya'da 6 bira, 4 tane de malt üretim fabrikası bulunuyor.
Bir dip not vermem gerekirse; hemen bu önemli ziyaret öncesinde, kendisiyle birlikte Avrupa'nın en büyük meyve bahçelerini ve meyve suyu üretim tesislerini kurdukları Çanakkale ve Balıkesir'e seyahat etmiş ve bu sırada Rusya'yı da konuşmuştuk. O gün bize, uçak krizinden dolayı büyük yatırımcıların etkilenmediğini, üretim ve satışların devam ettiğini, kendilerini rahatsız edenlerin de olmadığını ama tabii ki Rusya'daki ekonomik krizden olumsuz etkilendiklerini anlatmıştı.
Rusya ile çok daha güçlü bir döneme girdiğimiz apaçık. Tüm bu gelişmeler doğrultusundan ülkeyi çok iyi tanıyan Özilhan'dan bu kez bu tarihi gezinin bir yorumunu yapmasını istedim. Rusya'da iş yapan Anadolu Grubu gibi büyük gruplar daha az etkilenmiş olsa da Türkiye ve Rusya arasındaki uçak krizi sonrası bozulan ilişkiler yüzünden başta turizm ve gıda ihracatı olmak üzere Türkiye yaklaşık 10 milyar dolarlık bir gelirden olmuştu. Laleli piyasası altüst olmuş, 30 binlere ulaşan charter uçak seferleri de son bulmuştu.
Aynı zamanda Türk-Rus İş Konseyi Başkanı ve DEİK Yönetim Kurulu Üyesi olan Tuncay Özilhan, "Büyük moral oldu hepimize. Sahiden de tarihi bir toplantı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in bir araya gelmesi buzların çözülmesi anlamına geldi. Biz süratle ilişiklerin 24 Kasım'dan önceki durumuna dönmesini ve birçok kısıtlamanın da kaldırılmasını istiyoruz" diyor.
"Yıkılanı tekrar yapmak kolay değil, o nedenle komitelere çok iş düşüyor" vurgusu yapan Özilhan, bu yıl sonuna kadar birtakım komitelerin planlama yapmak için harekete geçmesi gerektiğini ve tüm hazırlığın 2017 yılını kurtarmaya yarayacağını söylüyor.
25 yıldır iş yaptığı Rusya için , "Biz bu ülkeye güvendik. Uzun vadeli baktık" diyen Özilhan'a göre, Rusya ve Türkiye birbirini tamamlayan iki ülke. Onlarda olan Türkiye'de yok, Türkiye'de olan da onlar da. İki ülke insanı da birbirine benziyor. Özilnan, "Turizm konusu önemli. İspanya'ya yöneldiler ama fiyatlar Türkiye'nin iki katı. Gıda desen 3 misli fiyatına. Ruslar da bu ilişkilerin düzelmesinden mutlu" yorumunu yapıyor.
Bakalım önümüzdeki günlerde iki ülke arasında hangi güzel gelişmelere tanıklık edeceğiz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA