Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye’ye 1.1 milyar $’lık güven

FETÖ’nün darbe girişimi yabancıyı etkilemedi. EBRD, Amerika ve Kanada Eximbank’ı, Türkerler-GAMA ve GE ortaklığındaki 2 şehir hastanesine 1.1 milyar $ finansman sağlıyor

FETÖ'nün darbe girişiminden sonra Beştepe'de Türkiye'deki yabancı şirketlerin CEO'larının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile buluşması vardı.
O gün, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında oturan isimlerden biri Amerikalı General Electric'in (GE) Türkiye CEO'su Canan Özsoy'du.
Cumhurbaşkanı'na müjdeli bir haber vermek istediğini söyleyerek yanına yaklaştı: "Sayın Cumhurbaşkanım GE'nin de yüzde 5 ortak olduğu Türkerler ve GAMA'nın Kocaeli ve İzmir'de Kamu Özel Ortaklığı modeliyle hayata geçireceği iki şehir hastanesinin 1.1 milyar dolarlık finansmanı çıktı.
Kanada Eximbank'ı EDC, Amerikan Eximbank'ı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan (EBRD) Türkiye'ye güven mesajı geldi.

" ÖNCE 'GELMEYİN' DEDİLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun üzerine hemen danışmanlarına talimat vererek imza töreninin Külliye'de olabilmesi için çalışma yapmalarını istedi. Bu anekdotu geçen hafta Manisa'daki jeotermal santrallarına yaptığımız ziyaret sırasında Türklerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker anlattı:
"Darbe girişiminden sonra görüşecektik ancak EBRD'den 'gelmeyin' diye mesaj geldi. Bir hafta sonra ise durum değişti. Bize güvendiler.
Amerikalılar, Kanadalılar, Avrupa fonları para veriyor. Çok hoşumuza gitti. O sırada ortağımız Canan Hanım (Özsoy), Külliye'deki toplantıya katılacaktı.
Fırsatı kaçırmak istemedim ve bunu söylemesini istedim." Öğreniyoruz ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan bu haberi Türker'in bizzat vermemesine şaşırmış ve Canan Özsoy'a "Bunu siz neden bugüne kadar kullanmadınız" diye de sormuş.
Özsoy da "Efendim size hediye ettik bu güzel haberi" diye cevap vermiş.
Kazım Türker, EBRD'nin hastanelerde yüzde 50 hissesi olan Türkerler Yatırım Holding'e de yüzde 15 oranında ortak olacağını söylüyor. EBRD yanında bir İngiliz fonunu yüzde 15 oranında da ortak getirecekmiş.

ETLİK'E 3.650 YATAKLI HASTANE
Grup, dünyanın en büyük hastane komplekslerinden birini Ankara Etlik'te hayata geçirecek. Yatırım miktarı 1.4 milyar doları bulacak projeyle 3 bin 650 yataklı hastane yapılacak. 900 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek olan İzmir Bayraklı Entegre Sağlık Kampusu 2 bin 100 yatak kapasiteli olacak.
500 milyon dolarlık yatırımla yapılacak olan Kocaeli Entegre Sağlık Kampüsü ise 1.200 yatağa sahip olacak.

2019 YILINDA HİZMETE GİRECEK
Etlik, İzmir ve Kocaeli hastaneleri 2019'da hizmete girecek. Hastanelerde hastaya dokunanların dışındaki tüm hizmetlerin işletmesini Türkerler yapacak.
Yani ilaçlama, güvenlik, temizlik, otopark, yemek, laboratuvar, görüntüleme, sterilizasyon, rehabilitasyon, atık yönetimi, mefruşat gibi 16 alana yayılan hizmetleri Türker verecek.
Türkerler Holding, bu dev projeleri ortaklarıyla hayata geçiriyor. Etlik'te Astaldi, Kocaeli ve İzmir'de Gama gruba yüzde 50 oranında ortak. Şimdi bu hastanelere yüzde 5 oranında GE de ortak oldu. Türkerler ve Gama'nın payları yüzde 47.5'a indi.

İKİ İHALEYE HAZIRLANIYOR
Türkerler Holding, İstanbul Sancaktepe'de yapılması planlanan 8 bin yataklı şehir hastanesi için de ihaleye hazırlanıyor. Kazım Türker, bunun için Doğuş, Çolakoğlu ve Güriş ile ortaklık kurduklarını, Denizli'deki 1.000 yataklı hastanenin ihalesine de girdiklerini hatırlatıyor.

3 YILDA 8 MİLYAR DOLAR
İnşaat, enerji ve sağlık alanında büyüyen Türkerler Holding'in devam eden projelerinin toplamı 5 milyar doları buluyor, grup 3 yıl sonra 8 milyar dolarlık bir yatırıma ulaşacak. Şu anda 2.8 milyar dolar yatırımla toplam 7 bin kapasiteli 3 şehir hastanesi, 1.95 milyar dolarlık da gayrimenkul geliştirme projesi yürütüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA