Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Geleceğin Mucitleri ilham verdi!

Eğitimde en önemli konunun nitelikli öğretmen olduğunu sanırım hepimiz yaşayarak öğreniyoruz. Hafta içi Samsung ve Yaratıcı Çocuklar Derneği tarafından organize edilen 'Geleceğin Mucitleri Yarışması'nın jürisinde, karşıma çıkan projeler kadar bu projeleri hazırlayan çocukların gayretli öğretmenleri de dikkatimi çekti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ankara Patent Bürosu Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Dericioğlu, Haliç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Küçükerman, Multi Channel Developers Kanal Müdürü Erkan Aydın, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yürütme Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan ve Yönetim Kurulu Başkanı Didem Çapa ile birlikte, önümüzdeki projeleri puanlamakta zorlandık.
En çok hoş hoşuma giden şu oldu. 28 şehirden 90 okulun 390 projeyle katıldığı yarışmada tamamlanan 209 projede yer alan 302 öğrencinin 154'ü kız öğrencilerden oluşuyordu ve kızlar hem proje sunumunda hem de içerikte gerçekten çok iyiydi.
Nitelikli öğretmen konusuna dönmek istiyorum. Dikkatimi en çok Niğde'deki Mehmet Akif Ersoy Yatılı Bölge Okulu öğrencileri çekti. Mesela orta okul öğrencisi küçük mucit Kenan Çelebi, Niğde'nin bir dağ köyündendi ve okul 25 km uzakta olduğu için yatılı okuyordu. Teknoloji öğretmeninin yönlendirmesiyle projesini hayata geçirmişti. Çelebi, 'Akıllı Monitör' adını verdiği ve bilgisayar ekranına 45 cm'den daha fazla yaklaşıldığında göz sağlığının bozulmasından yola çıkarak geliştirdiği uyarı sensörünü tanıttı. Öğretmen teşvik etmese, bir dağ köyünden çıkıp, İstanbul'da finale kalan öğrenciler arasına giremezdi sanıyorum. İsterdi ama yol gösteren biri olmasa zordu.
Kız öğrenciler de müthişti. Mesela iş kazalarının ne yazık ki önlemediği ve istatistiklerin tırmandığı ülkemizde bu gerçeklerden yola çıkan Mersin'den Öyküm Gülsen'in işçinin bareti çıkardığını sesli uyarıyla duyuran 'Akıllı Baret'i, Yılmaz Enes Girgin'le birlikte Beyzanur Çakır'ın 'Hayata Acil Çıkış' projesi de çok ilginçti. Beyzanur Çakır, Aladağ Kız Öğrenci Yurdu'nda 11 kız öğrenciyle birlikte 12 canımızı yaşamdan koparan yangında kilitli acil çıkışlardan yola çıkarak, yangında duman çıktığı anda hem sesli alarmla uyarı veren hem de otomotik olarak açılan acil çıkış kapılarını anlatırken, hepimizin gözlerinin nemlendiğini söylemeliyim. Şirketler ve kurumların birlikte yaptığı bu yarışmalar gençlerin içindeki mucitliği de ortaya çıkarıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA