Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

1.3 milyar dolar iyilik projelerine harcandı!

Bu yıl, Koç Holding'in kurucusu Vehbi Koç'un kızlarından Semahat Arsel 90'ıncı yaşını, başkanlığını yürüttüğü Vehbi Koç Vakfı ise 50'nci yılını kutluyor.
Değil Türkiye'nin Avrupa'nın sayılı vakıflarından biri olarak kabul edilen ve 1969 yılından bu yana tam 1.3 milyar dolarlık topluma fayda sağlayan ve kâr amacı gütmeyen yatırımlar yapan Vehbi Koç Vakfı, Semahat Arsel'in de gözbebeği.
Hafta içinde Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Erdal Yıldırım ve Koç Holding Dış İlişkiler ve Kurumsal İletişim Direktörü Oya Ünlü Kızıl'ın da katıldığı bir öğlen yemeğinde, Semahat Arsel ile bir araya geldik.
Arsel buluşmamızda, "Vehbi Koç Anlatılıyor" isimli Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan ve "Bu kitabı bir biyografiden ziyade, hayat ansiklopedisi gibi görüyorum" dediği Vehbi Koç'un 95 yıllık yaşamının anlatıldığı kitabı imzalayarak hediye etti ve vizyonerliğine atıfta bulunduğu babası Vehbi Koç'a dair anılarından da anekdotlar anlattı.
Arsel, "Babam Vehbi Koç, memleket için faydası olacağını düşündüğü her konuda girişimde bulunur, notlar alır, mektuplar yazar insanları harekete geçirirdi. Gerçek bir kanaat önderi idi. Toplumsal sorunlara karşı duyarlılığı, karış karış ülkeyi gezip sorunları tespit etmesi, kendisine gelen talepleri değerlendirmesi, buna yönelik dünyadaki iyi örnekleri takip etmesi, çözüm için sistemli çalışması ve azmi bize büyük ilham kaynağı oldu" diyor.
Türkiye'de vakıfçılıkla ilgili kanunun çıkmasına da önayak olan Vehbi Koç'un kurduğu Vehbi Koç Vakfı bağış kabul etmiyor. Koç Holding'in yüzde 7.2 oranındaki hisslerinin geliri ve Koç Grubu şirketlerinin kârlarının yüzde 2 ila 5 oranındaki miktar her yıl vakfa bağış olarak yatıyor. 2017 yılında vakıf, 405 milyon lirayı sosyal projelere harcadı. Bu yıl ise bu rakam 562 milyon lirayı buldu. Semahat Arsel, "Vehbi Koç, vakfı önce ailesine, iş arkadaşlarına ve Türkiye'ye emanet etti" diyor. Vakfın 50 yılda yaptıklarını yazmaya bu sütun yetmez. Örneğin Vakıf üniversitesi olan Koç Üniversitesi bu yıl 25'inci yılını kutluyor ve 15 bin mezunu ve 7 bin öğrencisi var. 1999 yılından bu yana yaptırılan ilk ve ortaokulların sayısı 17'ye ulaştı.
Arsel şimdi dört gözle projesine yıllar önce başladıkları Beykoz'da 21'inci yüzyılın ihtiyaçlarına yönelik inşa edilecek olan örnek model ortaokulun açılmasını bekliyor.
"Ülkem varsa ben de varım.
Demokrasi varsa hepimiz varız" söylemine uygun bir hayat yaşayan Vehbi Koç'un vakfının emin ellerde olduğunu söyleyebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA