Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

En cömert ülkeden gönüllülük hamlesi

Türkiye'nin reklamını yapacak ne kadar önemli değerlerimiz var. Mesela dünyanın en cömert ülkesinin Türkiye olduğunu biliyor muydunuz? Kimi ülkeler çok fazla ses çıkartıyor, sanki daha fazla yardıma ihtiyacı olanlara derman oluyorlarmış gibi bir izlenim veriyorlar ama işin gerçeği hiç de öyle değil.
2019'u 'Gönüllülük Yılı' ilan eden Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın dün katıldığım lansman toplantısında, Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 2018 yılında yayınlanan Küresel İnsani Yardım Raporu'nda Türkiye'nin yerini hatırlattı. Bir kez daha gördük ki 8 milyar doları aşan yardım bütçesiyle Türkiye cömertlikte dünya birincisi. Düşünün ki ikinci sırada yer alan ABD'nin yardımda ulaştığı rakam 6.6 milyar dolar. Üçüncü sıraya yerleşen Almanya'nın insani yardımları 3 milyar dolar, dördüncü sıradaki İngiltere'nin yardımları 2.2 milyar doları buluyor. AB kurumları ise 2.6 milyar dolar ile beşinci sırada yer alıyor. Müthiş değil mi? Türkiye'yi tanıtmanın en güzel yolu aslında tüm dünyaya bu cömertliğini sergilemesi galiba.
Birleşmiş Milletler Dünyada Gönüllülerin Durumu 2018 Raporu'na göre ise öğreniyoruz ki tüm dünyada gönüllülerin sayısı ise 109 milyon kişiye ulaşmış. Gençlik ve Spor Bakanı Kasapoğlu, "Gönüllülük bu millete çok yakışıyor" diyerek, 20 milyon genç nüfusu ile Avrupa'nın en genç ülkesi konumundaki Türkiye'nin bu yıl başlattığı gönüllülük hareketiyle bu alanda da dünyaya örnek olacağını söylüyor.
Bakan Kasapoğlu haklı. Gençlikte kazanılan gönüllülük kültürü ömür boyu sürüyor. Bir kez başkalarına karşılıksız yardım etmeye, hayatlarına küçücük dokunuşlar yapmaya başlayan bir insan bir daha bu yoldan dönmüyor. O nedenle bu kültürü ne kadar genç yaşta bu toplumun gençlerine verirsek sürdürülebilir kalkınmayı da o kadar hızlı başarmış olacağız.
Ne güzel ki Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın yürüttüğü Gönül Bağı, Damla Projeleri, Gençlerin İyilik Ağacı ve Genç Gönüllüler Platformu gibi güzel güzel gönüllülük projeleri var ve mobil uygulaması da olan platform şu anda 98 bin bireysel, 2 bin kurumsal üyeye ulaşmayı başarmış. Platformda bugüne kadar 13 bin gönüllülük ilanı yayınlanmış.
Bakan Kasapoğlu, bu yıl iki hedefini gerçekleştirmek istiyor. Birincisi gönüllülüğün yasal olarak tanınması için tüm tarafların işbirliği ile bir çerçeve kanunun hazırlanıp yürürlüğe girmesi, ikincisi de kamu kurumları, özel sektör ve STK'lar başta tüm paydaşların etkin katılımı ve mutabakatı ile gerçekleştirilecek 'Ulusal Gönüllü Hizmet Programı'nın hayata geçirilmesi.
Gönüllük, çarpan etkisiyle toplumun özellikle dezavantajlı kesimine hiç olmadığı kadar büyük pozitif etki yapıyor. 20 milyon gencin gönüllü çalışmaya başladığını düşününce, gözümün önüne bambaşka bir Türkiye geliyor. İmkânsız mı? Hayır hiç değil. Önemli olan devletin topyekûn bu konuya inanması ve aktif olarak rol alması. İşte Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın projesi devletin kararlılığını gösterdiği için büyük önem taşıyor. Dilerim gönüllülük projesi tüm ülkeye dalga dalga yayılır ve dünyanın en cömert ülkesi Türkiye, gönüllülük konusunda da liderliği ele alır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA