Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tofaş’tan engellilere destek...

"Markalar genelde sorunlu konularla yan yana gelmek istemez ama biz yapmazsak kim yapacak. Engelsiz hareket böyle başladı" diyerek söze girdi Türkiye'nin dördüncü büyük sanayi kuruluşu Tofaş'ın CEO'su Cengiz Eroldu.
"Satışlarımızın yüzde 90'ı yerli araçlardan oluşuyor. Pek çok şirket yapılandırmaya giderken Tofaş 880 milyon lira temettü dağıttı.
Dalgalanmalara dayanıklı olduğunu gösterdi ama bu bizim için yeterli değil" diye devam etti.
Eroldu, Türkiye'nin otomotiv sanayiinin beşte birini Tofaş'ın gerçekleştirdiğini ve dış ticaretinin de 1.3 milyar dolar artı verdiğini hatırlattıktan sonra kalplere dokunan yeni projeyi Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç ve Dem Derneği yöneticisi Ayşe Damla İşeri ile birlikte anlatmaya başladı.
Türkiye nüfusunun yüzde 12.29'u engelli vatandaşlardan oluşuyor. Bu, aileleriyle birlikte düşündüğümüzde 40 milyon insan demek. Türkiye'de yeni doğan her 1000 çocuktan 3'ü işitme engelli ve sağır. Her gün 8 bebek de sağır doğuyor. Peki işitme engelli vatandaşlar okuduğunu anlama ve kendini anlatma konusunda zorluk yaşıyor mu?
Evet... Öğreniyorum ki liseyi bitirmiş bir işitme engelli birey dahi okuduklarını anlama bakımından ancak ilkokul 4'üncü sınıf seviyesinde oluşuyormuş. Ayşe Damla İşeri, işitme engellilerin en büyük sıkıntısının birey olmak olduğunu söylüyor.
İşte tüm bu sorunlardan hareketle Tofaş, Fiat Engelsiz Hareket Projesi içinde, Türkiye'de ilk defa işitme engellilerin anlaşılabilir bir Türkçe ile yazılı iletişim kurmalarını sağlayacak, 'İyiye İşaret' dijital platformunu https://engelsizhareket. fiat.com.tr adresinden hayata geçirdi.
Ücretsiz web sitesine giren bir engelli, kelimeler ve kelimelerin cümle içinde kullanımları, görsel, işaret dili ve yazılı olarak 2 dakikalık videolarla izleyebilecek. Şu anda platformda 350 kelime anlatılıyor.
Kademeli olarak kelime sayısı 1000'in üzerine çıkarılacak.
Tofaş, önce Dem Derneği ile birlikte Bursa fabrikasında çalışan 10 işitme engelli çalışanına 7 ay süreyle eğitim vermiş, ardından da dünyada örneği olmadığı belirtilen bu dijital platform ortaya çıkmış.
Cengiz Eroldu, Türkiye'nin sorunlarının derinliğine inmenin Tofaş'ın DNA'sında olduğunu söylüyor ve "Fiat Engelsiz Hareket'i de kendimize bir sosyal sorumluluk alanı olarak belirledik" diyor. Aslında bu okuduğunu anlama konusu Türkiye'deki ilk ve orta okul seviyesindeki tüm çocukların genel sorunu...
Aslında bu platform sadece işitme engelli vatandaşlarımıza değil Türkçe'yi iyi öğrenmesi için uğraş verdiğimiz çocuklarımız için de güzel bir platform haline gelebilir.
Ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA