Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RASİM OZAN KÜTAHYALI

Kadir Topbaş'la İstanbul'un önümüzdeki beş yılı

Kadir Topbaş'ın 10 yıllık başkanlık dönemine objektif olan hiç kimse başarısız diyemiyor. İstanbul 10 sene öncesine göre daha yaşanabilir ve daha çağdaş bir şehir. Elbette İstanbul gibi aşırı dinamik bir şehirde eksikler bitmiyor ama finans, kültür, spor, kongre ve turizm alanlarında çok daha ilerlemiş bir İstanbul var artık. Zaten rakamlar bu ilerlemeyi çok açık biçimde gösteriyor. Topbaş'ın yeni ilan ettiği projeler de bittiğinde 2019'da çok daha çağdaş ve zengin bir İstanbul olacak. İşte yapılanlar ve yapılacaklar:
10 yılda 68.5 milyar yatırım; 2004'te 45.1 km raylı sistem, 2014'te 141.4 km.; Marmaray ve İstanbul Metrosu; raylı sistemde 2019 hedefi 430 km.; 2019 sonrası hedef 776 km.; Boğaz'a tele- ferik projesi. 286 kavşak ve yol yapıldı; 3 tünel açıldı; 50 km. Metrobüs hattı yapıldı; İstanbul'da akıllı ve engelli erişimine uygun otobüs projesi; denizyolu'nun ulaşımdaki payı bir misli arttı, hedef yüzde 10. Hedef 820 bin araç kapasiteli 9.124 adet otopark; teknoparklar yapıldı; 2 cep otogarı hizmete açıldı. Boğaz'dan Haliç'e temiz deniz suyu ile Haliç'te canlı hayatı başladı; yeşil alan miktarı yüzde 65 arttı, 20 milyon metrekare yeni yeşil alan kazandırıldı ve 428 yeni park yapıldı; 1 milyon metrekarelik dev şehir parkı yapılıyor. Lale anavatanına döndürüldü. Günlük toplanan 15 bin ton çöp geri dönüşüm tesislerinde değerlendirilerek çöpten elektrik ve gübre elde ediliyor. Artık, İstanbul sahillerinden denize giriliyor. İstanbul'un içme suyu sorunu yok. Deprem odaklı, stratejik odaklı ve tarihî alan odaklı üç merhaleli Kentsel Dönüşüm stratejisi geliştirildi. Sosyal belediyecilik'te, sağlık, eğitim ve sporda büyük aşamalar kaydedildi.
İstanbul'un Kadir Abi'sine şimdiden 2014-19 dönemi hayırlı olsun diyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA