Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

5 maddede yeni süreç

Dikkatle okunduğunda İmralı'nın "21 Mart Nevruz Mesajı" ile Kandil'in "25 Nisan Çekilme Manifestosu" neredeyse birebir örtüşüyor. Çözüm Süreci'nin nakış gibi işlendiği, olası tepkilerin, siyasi çıkışların, dış gelişmelerin iyi hesap edildiği anlaşılıyor. Yani... İşler, planlandığı gibi gidiyor. Ve bu yürüyüş sırasında yol kazalarına karşı "kriz yönetim planları" da bulunuyor. Toplumun geniş kesimleri, tarihi barış filminin ilk bölümlerini izlerken, siyasi yapımcıları final sahnesini hazırlıyor. Bugüne kadarki gelişmeler Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "liderlik cesaretini", MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın, "teknisyen maharetini" tescil ediyor.

***

Hep söylüyoruz, yine kayda geçirelim... "Yepyeni bir süreçle karşı karşıyayız." Kökten karşı çıkanların bile devreye girmesini gerektiren veya politikalarını gözden geçirmesini zorlayan özellikli bir süreç bu. Artık, "siyasi yetkinlik, ekonomik gelişmişlik ve toplumsal özgüvenin" ağır bastığı, "siyasi polemiğin, ekonomik istikrarsızlığın ve toplumsal korkuların" tasfiye olduğu bir dönemdeyiz.

***
"Terör örgütü mensuplarının kontrollü çekilmesi, eşit vatandaşlık temelinde yeni anayasa yazılması, insan hak ve özgürlüklerinin genişletilmesi, terörün gönüllerde açtığı yaraların tedavi edilmesi, dağdan inenlerin topluma kazandırılması, şehit ve gazi yakınlarının yüceltilmesi" yıllardır konuşulan ve artık genel kabul gören başlıklar...
"Silahlı mücadele" sona ererken "siyasi mücadele" aşamasının da sert geçeceğini kabul etmek zorundayız.
1- Terör yılları ile iki yönlü yüzleşme başlayacak. Devletin ve Kürt aktörlerinin öz eleştirisi sanıldığı kadar kolay olmayacak. Ama mutlaka denenecek.
2- Kürt siyasi hareketi, daha uzun süre Türkiye'yle tam entegrasyon yerine "etnik kimlik" temelinde ayrı kalmaya çalışacak.
3- Türkiye'deki etnik, mezhep unsurları ile marjinal sol grupları içine alan yeni ve sorgulayıcı siyaset ivme kazanacak.
4- Türkiye-Irak-Suriye-İran Kürtlerini bir araya getirmeye dönük hamleler hep gündemde tutulacak.
5- ABD ve AB'nin içinde olduğu, örgütün Avrupa'da yedeklediği finansal kaynakları ile desteklenen farklı siyasal taleplerin yönetilmesi gerekecek!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA