Türkiye'nin en iyi haber sitesi
OKAN MÜDERRİSOĞLU

Siyaset... Genelkurmay... Algı operasyonları...

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı gönülden kutlayarak başlayayım yazıma. Cumhuriyetin kuruluş felsefesinin milli irade ile şekillendiğini, ebediyen de öyle kalması gerektiğini, gençlerin omuzlarındaki yükün çok fazla olduğunu belirterek devam edeyim.
Esasen, siyasi kulisler özellikle AK Parti'nin iç dinamikleri çok hareketli. Bu konuya, pazar günü gerçekleşecek AK Parti 2. Olağanüstü Kongresi öncesindeki yazımda değineceğim. Şimdi ele alacağım konu biraz farklı. Lakin devlet yönetimi ve etki eden unsurlar açısından mühim. Konu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki (TSK) tayinler ve Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) hazırlıkları."

***
Silahlı Kuvvetler'de tayinler mayısın son haftasında açıklanıyor ve komuta kademesi dışındaki personelin görev yerleri yaz başında belirleniyor. Dolayısı ile haziran itibariyle TSK'dan emekliye ayrılacaklarla muvazzaf personelin tayin edildiği birlikler netleşiyor. Bu tayin ve emekliliklerin alt-orta kademe komutanların terörle mücadele noktasındaki devirteslimleri bakımından kritik rolü bulunuyor. Tabii, paralel yapı ile mücadele de işin başka boyutu. Paralel unsurların TSK'dan ayıklanması, etkisinin kırılması, şüpheli personelin pasifize edilmesi de bu genel tayin kararnamesinin içinde gözetiliyor. Yani işin rengi bugün yarın belli olacak.
Meselenin en hassas yönü ise "Genelkurmay'ın kurumsal ağırlığına karşı kurgular ve Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar merkezli algı operasyonu."
TSK'ya dönük ataklar önceleri, "AK Parti'nin Ordusu" iddiası ile manipüle edilmeye çalışıldı. Meclis'te temsil edilen partilerin bazı sözcüleri de bilerek veya bilmeyerek bu oyuna alet oldu. Anlaşılan o ki ilgililerle temasa geçildi. Ardından, TSK'yı siyaset eliyle yıpratma girişimleri durdu. Mesaj açıktı: "TSK, milletin ordusudur. Anayasa'da tanımlı görevlerini hukuk sınırları içinde yerine getirir. Resmi platformlarda görüş, öneri ve kaygılarını paylaşır. Seçilmiş hükümetin direktiflerini uygular!"
***
Madalyonun diğer yüzüne ise Genelkurmay karargâhının paralelle mücadele stili ile Birinci Başkan'ın kişiliği oturtuldu! Org. Akar, medya ve kamuoyu ile ilişkiler noktasında "kapalı" bir komutan. Terörle mücadele içerikli istisnai dışsal iletişim anları dışında, enerjisini Silahlı Kuvvetler'e odaklamış durumda. Kuşkusuz O da, oluşturulmak istenen negatif imajdan, eleştiriyi aşan taarruzlardan etkileniyordur. Askeri, sistemin düzenleyici denetleyici otoritesi gibi görmek isteyen ancak beklediğini bulamayan o malum zihniyet, Akar Paşa'ya karşı da her an tetikte. Hele hele konu Cumhurbaşkanı olunca, adeta kendilerini kaybediyorlar. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a, daha doğrusu demokrasiye karşı hazımsızlıklarını bulabildikleri en yakın hedefe boca edebiliyorlar. Örneğin, Cumhurbaşkanı'nın kızı Sümeyye Erdoğan hanımefendinin oldukça sade nikâh törenini istismar ederek muhalif kampanyaya dönüştürmeleri de bu yüzden.
Öte yandan... Org. Akar'ın, paralel yapı ile mücadele noktasında, Askeri Şûra'da sergileyeceği kararlılık, gelecek açısından belirleyici olacak. Ordunun milli karakterini koruma, bütünlüğünü muhafaza, terörle mücadelede etkinlik ve moral faktörler nedeni ile dikkatli yürütülen bu sürecin, tarihi dönüm noktası Ağustos Şûrası... Bu eşiğin aşılabilmesi için askerin yanı sıra devletin önemli kurumlarının da çalışma yürüttüğünü, isim ve iddialar bazında ciddi değerlendirmelerin başladığını, itibar suikastına, hedef şaşırtma taktiklerine prim verilmeyeceğini belirtmekle yetinelim!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA