Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Chinatown

Çin Mahallesi demek! Etnik yerleşim bölgesine kentlerde takılan isim.
Bizde var mı?
Yok! Hiç oldu mu? Hayır! Olabilir mi? Sorun olup olmayacağı değil ne zaman olacağıdır; yakında!
Dünya coğrafyasında hangi kentte zenginlik oluştuysa, Chinatown orada kurulmuştur. En eskisi Manila'da 1594'te var oldu. Modern kentlerin "etnik yerleşim bölgesi" rengidirler. San Francisco'daki gibi dev boyutlularından Dubai gibi yenilerine dek yüzlercesi, kürenin her yerindedir. Zenginliği izle, Chinatown'a varırsın... Zira Çin, her ne kadar Türk kavimlerini durdurmak için Çin Seddi inşa etse de kendisi bu duvarların ötesinde daima var olmuştur. 10 yıl öncesine ait bir araştırma hatırlıyorum. Çin diyasporası diyebileceğimiz Çinli girişimcilerin bulunduğu ülke 190, sayıları da 50 milyonu aşıyordu.
Peki, bizde Çin Mahallesi neden yok? Çünkü 1930'larda kapandığımız kendi içimizden ancak 90'lardan bu yana dışa açıldık. Üstelik 10 yıldır küresel emeğin de sermayenin de ilgi odağıyız. Çin'i "çok uzak ve zaten ucuzcu" diye küçümseyenlerimize birkaç hatırlatma yapmakta fayda var: 1- Anadolu Kaplanları, düne kadar ucuzcu Çin malıyla savaşıyor ve yeniliyordu şimdi kendi kentinde Çin KOBİ'leriyle rekabet etmek zorunda kalacak.
2- Çin Mahallesi olmayan İstanbul, yakın gelecekte bu açığını(!) kapatacak. Zira büyük ülke veya küresel metropol olmak, böyle bir şeydir aynı zamanda.
3- Çin Seddi, sanıldığı gibi Uzakdoğu'da değil, İstanbul, Ankara, hatta Antep'te, Çin Mahallesi etrafında kurulacak.
4- Sinoloji diye bir bilimin varlığından dahi haberdar olmayan üniversitelerimizin Çin Mahallesi'ne yakın kampusları olacak. Umarım bundan önce Çince öğrenir ve Çin'i incelerler.
5- Belki de Çin Mahallesi ve Çin sermayesiyle gelen yeni istilâ, bizim ayak direttiğimiz yenileşimi (inovasyon) sağlayacak, mahalle bazına inen rekabet yüzünden bizim Anadolu Kaplanları, küresel KOBİ haline gelebilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA