Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Üniversitelerde bilgi üretimi

Üniversitelerin işi yalnızca diploma üretmek midir? Evrensel bilginin hayata geçirilmesinden ne derece sorumludurlar? Ait oldukları ülkenin sorunlarına bilimsel çözüm oluşturmak, en az ders vermek kadar mühim olamaz mı?
Biliyoruz ki 10 yıl içinde enerji tüketimimiz, şimdikinin %90'ına tırmanacak ve elimizde kendimize has enerji teknolojilerimiz yok. 200'e yakın üniversitenin ilgili fakülteleri, yayın üretme dışında, ihtiyaç duyduğumuz enerji teknolojilerin için neden çalışmaz? Misal kaç vizyoner hoca, doktora ve mastır tezlerini, her 4 dolarlık ithalatın 1 dolarını oluşturan enerji üzerine yaptırıyor?
Obama, seçim öncesi yaptığı konuşmada, 2020'ye dek üniversitelerin ve endüstrinin, enerjide dışa bağımlılığı sıfırlayacak teknolojileri bulmaları talimatını verdi. Şimdi harıl harıl ilgili birimler, bu teknolojileri geliştirme gayretinde.
Başarılı olurlar mı? Kennedy benzer çağrıyı aya gidip gelmek için yapmıştı ve verdiği süre dolmadan bu başarılmıştı.
Bizim bilgi ve teknoloji ihtiyacımız, ABD'den daha mı az? Misal yığınca ziraat fakültemiz var ve hiçbirinin aklına, peynir envanterimizi çıkarmak gelmez.
Ola ki bu bilgiden hareketle hayvancılığımızın cari açığa şifa olacak bir açılımı, endüstride karşılık bulabilsin.
Şükür ki ülke sorunlarına bilimsel çare üretmek için çırpınan hocalarımız var.
Fakat onların bu enerjisini birleştirecek gayret eksik. Gayretler desteksiz teşvikler isteksiz olunca, okul odasından çıkıp hayat bulamıyor ürettikleri bilgiler...
Her biri YÖK sultanları gibi davranan rektörlerin, saltanat arabalarını koruma yanı sıra bilim üretimine hizmet etmesi de gerekmez mi? Hocalarımızı bilimsel yayın ürettiği için derecelendiren sistemin bizzat kendisi, misal rektörler, kendilerine emanet edilen entelektüel sermayeyi, ülke zamanını ve hazine kaynağını, Türkiye'nin sorunlarına deva üretme başarısına taşımıyorsa, bu neyin sultanlığı?
Bugün üretemediğimiz bilgiye tonlarca para ödüyoruz. Patentinden lisansına, know how'undan teknoloji transferine dek, KOBİ'ler düzeyine inen dev harcama kalemlerimiz var. Ekonomi Bakanı, ithal ettiğimiz ara malları ülkede üreterek cari açığa çare arıyor. Peki ya ithal ettiğimiz bilgi? Yenimiz mi dar beynimiz mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA