Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Odak ve ölçek sağlandığında...

Türkiye'nin 2023 hedeflerine varabilmesinin "gerek şartı" enerjidir ve bizler bu alanda dışa bağımlılığımızı azaltmalıyız. Başbakan'ın "enerjinin merkezi Türkiye" tespiti "yeter şartı" da yerine getirmemize işaret ediyor. Mademki "su akar Türk yapar" diyoruz o halde bu bağımlılığı yok edecek teknolojileri kendimiz üretmeliyiz.
Enerjide dışa bağımlılığın adı cari açıktır, dış risklere maruz kalmaktır. Petrolü olmayan bizlerin büyümesinde yumuşak karnımızdır.
Ancak bu bir kader değildir ve gerekli "enerji" sarf edilirse enerjide dışa bağımlılığı çözmek, pekâlâ mümkündür.
Misal ABD... "2020'ye dek enerjide dışa bağımlılığı yok edecek teknolojileri geliştirin" çağrısı yapan Obama'nın beklentileri doğrultusunda hareket eden akademya ve endüstri bugün, kaya gazından alternatif enerjiye dek yığınca çözüm geliştirdi.
Biliyorum ki bizde de pek çok sayıda çalışma yapılıyor.
Gördüğüm kadarıyla 2 temel sorunumuz var. Birincisi, odaklanmaya dairdir. Acaba üniversitelerin ve kamu kurumlarının araştırma merkezlerinden, enerji odaklı çalışma grupları seçsek, enerjide dışa bağımlılığa yönelik çözümleri daha kolay üretebilir miyiz? İkincisi de ölçek sorunudur. Ekonomide olduğu kadar Ar-Ge alanında da ölçek önemlidir.
Kimyadaki kural net: "Zincirleme reaksiyonun başlayabilmesi için aktif madde miktarının kritik kütleye ulaşması gerekir."
Burada aktif madde bilim insanlarımız, kritik kütle de enerji kümelenmesidir. Türkiye'yi enerji merkezi yapacak isek bu 2 sorunu aşmalıyız. Aşacağız da...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA