Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Avrasya seçeneği

Yeni Ekonomik Düşünce Enstitüsü'nün (INET) Avrupa için "uyurgezer" tanımını kullanıyor. Yaşlanan yavaşlayan, borç aldıkça kötüleşen ve "krizin sonu gelmeyecek" algısının yerleştiği bir Avrupa...
Yayınladığı raporunda; "dibe vurmadan asla" başlığıyla AB'nin para birliğinden ekonomik bütünleşmeye dek pek çok alanda gelecek riskleri barındırdığını söylüyor.
Küresel krizin ardından euroyu ayakta tutmanın maliyeti çok fazla tartışıldı. Fiilen iflas etmiş Yunanistan'dan İspanya, Portekiz ve hatta "kurtarılamayacak kadar büyük" dedikleri İtalya ve Fransa'nın finansal darboğazları konuşuldu.
Şimdi yeni bir orta para tasarımı söz konusu... Avrasya Ekonomik İşbirliği'nin 5-10 yıl arasında ortak para birimine geçileceğini söylüyor Rusya Birinci Başbakan Yardımcısı Igor Shuvalov...
Avrasya Ekonomik İşbirliği, dağılan Sovyetler'in kozmik küllerinden oluşuyor; Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus... Aralarında gümrük birliği sağlayıp tek ekonomik bölgeye geçtiler bile. Ermenistan da aday ülke... Burada akla, AB kapısında yarım asırdır bekletilen Türkiye'nin, bu yeni para birimine ve "EurAsEC" ekonomik bölgesine bakışının ne olabileceği geliyor. Bana göre EurAsEC, bizim için masaya ilave olan yeni seçenek gibi duruyor.
Daha önce Şangay Beşlisi seçeneğini tartıştık ve AB'ye "ben sana mecbur değilim" mesajı verdik. Yeni Türkiye, artan itibar ve gücüyle, her yeni oluşumda akla ilk gelen ülkeler arasında artık.
BRICS ile başlayan süreçte; CIVETS (Kolombiya, Endonezya, Vietnam, Mısır, Türkiye, Güney Afrika), MIST (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye), VISTA (Vietnam, Endonezya, Türkiye, Arjantin), ŞANGAY BEŞLİSİ (Çin, Kırgızistan, Rusya, Kazakistan, Tacikistan) ve diğerleri... Türkiye'nin Avrasya seçeneklerine kayıtsız kalmayacağını biliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA