Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kim büyütecek bu ülkeyi?

Dünya yeniden büyümeye odaklanırken bizim Merkez'in bundan habersiz davranmasını anlamakta güçlük çekiyorum. Bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında faiz kararını bekleyip göreceğiz. Ancak manzara şu ki Merkez, her şeye geç kalıyor.
Dünya faiz indirirken geç kaldı. Aksine, %4.5'lik faizi 5.5 puan tırmandırdı ve büyümeye destek vermek bir yana, köstek oldu. İlk çeyrek büyüme rakamında 0.3 puan, özel sektörün yatırımsızlığından kaynaklandı.
Şimdi dünya faizde tırmanmanın ne zaman başlayacağını konuşuyor. Biz hâlâ 5.5'lik artışın ancak 1.75'ini geri alabildik. Onu da naz niyaz ile, "enflasyon yüksek, indiremem" söylenmesiyle...
Başbakan Davutoğlu'nun ifadesiyle "ikinci sıçramanın eşiğindeki" Türkiye'de büyümeyi ivmelendirmek, Merkez'in desteği olmadan gerçekleşemez ki... Sonuçta para politikasının patronu Merkez ve "bağımsızlık" zırhı arkasında kafasına göre takılamaz.
Dünya merkez bankaları, kendi hükümetleriyle adeta senkronize davranırken bizde hâlâ bu ahenk sağlanmış değil. Kuruluş Yasası'nda "fiyat istikrarını korumak ana görevi" diye tanımlanan Merkez'in gündemine büyüme "bununla çelişmediği takdirde..." ile gelebiliyor.
Ne tuhaftır ki şimdiye dek sürekli çelişki yaşandı ve Merkez, büyümeye destek vermedi. Peki, ana işi enflasyonu tutturabildi mi? Ne gezer?
İkinci çeyrek'te 0.9'luk büyüme freninde de Merkez'in yüksek faiz imzası var. Tüketim harcamaları "tasarrufu artırmak adına" frenlenirken, iç talepteki daralma büyümenin temposunu düşürürken, ihracatçı da Euro Bölgesi'nin kur sorunlarıyla boğuşuyor.
Bugün Merkez'in kararında büyümeye katkı gayretini görmek arzusundayız. Dünya büyüme telaşında iken bizim Merkez'in gamsızlığını anlamak mümkün değil. Peki kim büyütecek bu ülkeyi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA