Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Muhtar, noter, oda gereksizleşti ama

Dün AK Parti Grup Toplantısı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu, iç güvenlik paketini açıklarken üzerinde durduğu birkaç satırbaşı dikkat çekici: Doğum, ölüm, boşanma gibi hallerde Nüfus Müdürlüğü'ne gitme zorunluluğu kaldırılacak.
Kimse isim değişikliği için mahkemeye gitmek zorunda olmayacak, dilekçe yeterli olacak. İkametgâh gibi işlemler e-devlet üzerinden verilecek. Pasaport ve sürücü belgesi alınması için emniyete gidilmeyecek Nüfus Müdürlüğü'ne gidilecek.
Elektronik biyometrik özellikleri taşıyan kimliklerin aralıktan itibaren dağıtılacağını ise daha önce açıklamıştı. Hatta bu kimlikler, taşıdığı yüksek güvenlik ve detaylı bilgi sayesinde bazı ülkelerde pasaport yerine kullanılabilecek.
Aslında e-devlet uygulaması ve vatandaşlık numarasıyla bizler mahalle muhtarları ve noterleri çoktan gereksiz kılmıştık. Yeni uygulamalar sayesinde ticari noter gibi bürokrasi üreten fakat değer üretmeyen odalar da işsiz kaldı.
Hal böyle iken 37 bin mahalle muhtarını seçtik, 1600 notere çuvalla para dökmeye devam ettik ve işletmelere yılda 10 bin lira mali külfet, bir o kadar da zaman kaybına yol açan odaları hayatımızdan çıkaramadık.
Köy muhtarları gereklidir ama teknoloji ve yeni düzenlemelerin işsiz bıraktığı 37 bin mahalle muhtarı artık işsizdir.
Ya bu insanlara yeni görev tanımlayalım ya da bu kurumu ortadan kaldıralım. İnsan hiç uğramayacağı muhtarı neden seçsin?
Noterler ise bilişim yüzünden zaten gereksizdi. Şimdi tamamen bürokrasi üretip insanların, işletmelerin ülkenin önünü tıkayan para yakma makineleri haline geldiler.
Odalar? Kentindeki işyeri sayısını dahi bilemeyen ama siyasete sıçrama basamağı 320 odanın TOBB'unu birden kapasak, orta gelir tuzağını aşmaya başlamışız demektir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA