Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

BGYÖ: Bugün Git Yarın Gel Örgütü

Başbakan'ın son açıkladığı bürokrasiyi azaltmaya yönelik kararlar ile oda, noter ve mahalle muhtarlarının gereksizleştiğini yazmış ve çok fazla eleştiri almıştım. Değer üretmeyenin sonsuza dek var olamayacağı gerçeği, benim değil, hayatın fikri oysa...
Hayatın fikri şudur: Amacına hizmet etmeyen ve hizmet edecek amacı olmayan, gereksizdir. Tıpkı vatandaşlık numarasıyla gereksizleşen muhtar, bilişimle gereksizleşen noter, aslında hiçbir zaman gerekmemiş 320 oda... Ve bize "bugün git yarın gel" diyen bürokrasi...
Bir insan neden "bugün gider, yarın gelir?" Çünkü devlet kapısındadır ve ondan bu talep edilmiştir.
Çünkü muhatabı bir memurdur.
Ve "bugün git yarın gel" demek, memurun şiarındandır.
İyi de biz bu devleti "E"leştirmedik mi? Hani e-devlet sayesinde bugün git ve yarın gel olmayacaktı. Hatta devlet kapısına dahi gitmeye gerek kalmayacak, ekran başında bürokrasinin bütün "talepleri" karşılanacaktı?
Rahmetli Turgut Özal "bürokrasiden şikâyet" edince, neredeyse havaya uçuruluyordu. Kendini var etme ve pozisyonunu koruma söz konusu olduğunda inanılmaz yaratıcı olan bürokrasi, tehdit olarak algıladığı her türlü "e-devlet" hamlelerine bir şekilde ya direndi veya engel olageldi.
Değer yaratmayan iş süreçlerini koruyarak varlığını sürdüren yığınca kurumumuz var. Mesela her birimizin vatandaşlık numarası vardır.
Hepimizin elinde sanal dünyaya ulaşacak ya akıllı bir telefon veya bir bilgisayar da vardır.
Fakat sorun, "bugün git yarın gel örgütü; BGYGÖ"nün bitmez tükenmez direnişleri ve bugün seni gönderip yarın yine kapısında kuyrukta bekleten "yarın gel" talepleridir.
Mühendislikte bir kural vardır: İnsanı eğitemiyorsan malzemeyi eğit. Malzemeyi eğittik, e-devlet yatırımları yaptık da memuru eğitmeyi unuttuk.
Bugün teknoloji, elektronik imzayı çözmüştür. Vatandaşın elinde evrak, kapı kapı, kat kat dolaşıp evrakına ıslak imza devşirmesine gerek yoktur. Yoktur ama bugün git yarın gel'cileri dönüştüremediğimiz ve onlara başka bir "güç alanı" açamadığımız için elektronik imza, yaygınlaşamamaktadır.
İşini doğru dürüst yapan memuru özenle ayrı tutarak diyorum ki, Bugün Git Yarın Gel Örgütü, Türkiye'nin vasatlık batağına saplanıp kalmasının baş aktörlerindendir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA