Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Dünya adası hâkimiyeti

Tarihin Coğrafi Mihveri kitabının yazarı Sir Halford J. Mackinder 1904'te Londra'da sunduğu tezinde şöyle diyor: "Deniz gücünün hâkim olduğu çağ kapanmıştır. Buna göre yeni dönemin tabii kuvvet merkezi, dünyanın en büyük kara kitlesi, Avrupa ve Asya kıtalarının muazzam toprak sahası 'dünya politikasının mihver bölgesi'dir."
Mackinder'in iddiasını şu formülle özetleyelim: Doğu Avrupa'ya hâkim olan merkez bölgeye hâkim olur. Merkez bölgeye hâkim olan dünya adasına hâkim olur: Dünya adasına hâkim olan dünyaya hâkim olur...
Yüzyıl sonra bu tez, internet sayesinde eskimiş gibi görünse de Atlantik etrafındaki ABD ve AB'nin hâkim olduğu çağa aitti. Şimdi "dünya adası" merkezi, Pasifik'e doğru kayıyor ve tam ortasında Türkiye var.
THY'nin bugün dünyada en fazla ülkeye uçuyor olması, tek başına bir şirket başarısı değil, tarihin coğrafi mihverinde Anadolu'nun artan jeopolitik belirleyiciliğinin bir sonucudur.
Rahmetli Necmettin Erbakan'ın vizyonu ile Refahyol başbakanlığında kurulan D8'i hatırlıyorum. Erbakan "dışında kalan üzülecek" diyordu. 2015'te dönem başkanlığı bize geçecek D8; (Gelişmekte olan 8 ülke); Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Mısır ve Nijerya'dan oluşuyor.
Bizzat kurucusu Türkiye tarafından 28 Şubat sürecinde sabote edilen bu kurumun armasında 6 yıldız vardı ve 1- savaş değil barış, 2- çatışma değil diyalog, 3- çifte standart değil adalet, 4- üstünlük değil eşitlik, 5- sömürü değil adil düzen ve 6- baskı değil özgürlük kavramlarını savunuyor. Tam da dünyanın ihtiyaç duydukları bunlar zaten.
Bu hafta devraldığımız B20, devamında G20 ve yılbaşında D8 dâhil toplam 16 küresel oluşum başkanlığını Türkiye'nin üstlenmesi, tarihin coğrafi mihverinin artık burası olduğu kanıtı değil mi?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA