Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Koro Fitch'siz olmazdı zaten

Seçim sürecinde sandığı ekonomi üzerinden etkilemek için sürekli kriz algısı oluşturan koroya, dün de Fitch katıldı. Geçen seçim söylemi "Kırılgan Beşli" yalanı üzerinden Türkiye'yi en kırılgan ilan etmekti. Kimse inanmayınca bu defa Türk şirketleri kırılgan demişlerdi.
Sadece Fitch değil, sıfırcı hoca Standard&Poor's ve Moody's Teyze de yerel seçim öncesi sahne alıyor ve benzer şarkıda kriz korosuna vokal yapıyorlardı. Ancak Yenikapı mitinginde 2 milyonun sergilediği görüntü ile korodan ayrışıyor, seçim sonuçlarına yönelik "tek parti Ak Parti" solosuna geçiyorlardı.
Bu defa koroda ilk vokalist olarak Fitch'in yer alması şaşırtıcı değil... Söylemleri ekonomiden ziyade siyaset üzerinden Türkiye'nin riskinin artacağı yalanına oturtulmuş; Türkiye'nin başkanlık sistemine geçmesi durumunda siyasi riski artacak."
Peki gerekçe? Efendim başkanlık sisteminde hukukun üstünlüğü ilkesi zarar görür ve bu da kurumlar üzerindeki riski artırırmış... Bulunduğu ülkeye, diğer hizmet verdiği ülkelere bakmadan...
Başkanlığını yürüttüğümüz G20'deki ülkelerin 10'u, başkanlık sistemiyle yönetiliyor. O ülkeler risk taşımıyor, fakat Türkiye "başkanlık sistemine geçerse" risk taşıyor! Koronun kriz şarkısında Fitch'e düşen mezür bu...
Göreceksiniz, çok yakında S&P doları bahane edip ülke notunu tartışmaya açar. Yetmez, Moody's de şarkıya bir yerden katılır... Tıpkı geçen yıl olduğu gibi... İşe yarar mı? Hayır, tabii ki... Ancak paradan para kazanmaya alışmış kesimlerin yüreğine su serpmiş olurlar.
Şükür ki vatandaş artık dövizde de kredi notunda da piyasa yapıcı hale geldi, olan biteni görüyor, anlıyor ve kriz çıkarmaya çalışan koronun kendine zarar verdiğini biliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA