Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kaynaksız vaade noter çare midir?

Seçim yaklaştıkça vaatler de belirginleşiyor. CHP'nin "noter tasdikli" emekliye her yıl çift maaş ikramiye sözü var. MHP'nin vaat yağmuru henüz başlamadı ama eli kulağında... Seçime vaat yerine proje ile hazırlanan AK Parti'nin 24 temel dönüşüm paketi ve 1200 stratejik projesi var ve bunların en önemli özelliği kaynaklarının adreslenmiş olması. Kayıp yıllar 1990'ların aksine seçimlerde bol keseden mavi boncuk dağıtmak, artık "sorgulanabilir" hale gelmiş bulunuyor. Şükür ki insanlar, kendilerine bir şey vaat edene "kaynak" sorabiliyor. Kaynak gösterilmesi de yetmiyor, bu vaadin sürdürülebilirliği de sorgulanıyor. Vaat ekonomisinde siyasi partilerin genel üslubunu hatırlatmakta yarar var.
AK Parti vaatlerine bakınca, iktidarda olmanın "sorumluluğu" ve seçimi kazanmaya en yakın parti olması yüzünden, kaynakların iyi "çalışıldığını" görüyoruz.
MHP vaatlerini sunarken, proje takdimi yerine, "beyan" üslubunu tercih ediyor ve "kaynağınız nedir?" sorusuna kısa bir cevap veriyor: "Kaynak temin edilecektir." Geçen seçimde sözünü ettiği Hilal Kart ile gelen 30 milyar lira ek kaynak ihtiyacına da "karşılanacaktır" demiş, bu da MHP'nin seçim vaatlerinin kaynağı olarak Banknot Matbaası'nı gördüğünü akla getirmişti.
CHP, kaynak konusuna geçen seçim kafa yormaya başlamıştı ama vazgeçiverdi. Temel zihin yapısı, milli gelir pastasını büyütmekten ziyade mevcut pastayı "paylaşım" üzerine çalıştığından genelde kaynak, "Bütçe fasılları arasında kaydırma" şeklinde tecelli ediyor. Geçen aylarda Antalya'da toplanıp "Türkiye için Kapsayıcı Kalkınma Modeli'ni tanıtırken vaatlerin toplamının birkaç Türkiye GSMH'si kadar kaynak gerektirdiğini öğrenmiştik. Sorulduğunda projenin sahibi Selin Sayek Böke kaynak olarak gayet net adresi veriyordu: "Kılıçdaroğlu'nun bizzat var olması yeter."
Onlara da yetmemiş olmalı ki noterden tasdik ihtiyacı duydular.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA