Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kiraz çiçek açar Türk bakar

Dünya kiraz haritası bu... Anadolu, kiraz üretiminde açık ara dünya lideri. Sakura Zensen adlı kiraz bayramıyla bütün dünyanın ilgisini şu anda üzerine toplayan Japonya, ilk 20'de dahi yok. Kiraz çiçek açma festivali için ülkenin 11 kentine akın eden 500 bin turist içinde bizim sosyete de var.
Benzer durumu fındıktan biliyoruz. Küredeki fındığın üçte ikisi bizde üretilir ama borsası Almanya'dadır, fiyatını Frankfurt belirler. İncir, kayısı farklı mı? Peki, Japonların Sakura Zensen ile küreselleştirdiği kiraz bayramında bizim beceremediğimiz nedir?
Japonlar kirazın çiçek açmasını hayata dair yeni başlangıç dönemi yapan efsane ve öyküler üretmişler. Şölenler düzenlemekle yetinmeyip yeni işe başlama, evlenme tarihlerini hatta okul tatillerini Sakura Zensen'e göre ayarlamışlar. Amerika, Kanada, Almanya hatta Filipinler de onları örnek almış. Biz hariç...
Kiraza dair her şeyi bilen Japonlar bu festival ile ülke tanıtımı yanı sıra turizm gelirlerini patlatırken "Turkey; Discover the Potential" sloganıyla bizim yaptığımız nedir dersiniz? Söyleyeyim, kocaman bir hiç...
28 Ziraat fakültemizde ayağına çamur değmeden emekli olan hocalarımız dâhil bizde kirazın yöresel envanterini bilen, kiraz ağaçlarının hangi ilimizde ne zaman çiçek açtığından haberdar insanımız yok.
Turizmciler? Onların işi gücü deniz kum güneş, her şey içinde modelleriyle turist sayısıyla övünmek... İstanbul lale ile bezenmiş şimdilerde... 2010 Türk-Japon yılı için Tokyo'ya hediye 100 bin fidan göndermeye kalktık, 400 yıl önce bir kasa soğanla ülkesinde lale tarımını başlattığımız Hollanda'dan izin almak zorunda kaldık.
Şimdi Japonya'ya cari açık (akıl açığı okunur) turları düzenliyoruz kiraz çiçeği görmek için...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA