Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Nuh'un Gemisi sendromu

Başbakan seçimlerden önce sözünü etmişti, arkadaşımız İbrahim Acar'ın haberinden; "hayata geçirileceğini" öğreniyoruz; Tıpkı çözüm sürecindeki Akil İnsanlar gibi, iş dünyasının sorunlarına çözüm amaçlı; Aksaçlılar Heyeti kuruluyor.
Yöntem; ortak sıkıntılara, sektörlerüstü ortak çözüm geliştirmek, hükümete sunmak… Danışma meclisi niteliğinde, farklı bakış açısı getiren, hükümete alternatif çözüm yolları önerecek, 50 ak saçlıdan oluşan heyet…
TOBB, TİSK, MÜSİAD, TİM, İSO, TÜSİAD gibi ekonomi STK başkan ve üyeleri, 50 kişilik bu heyeti oluşturacak. Hükümet talep ettikçe heyet, çözüm sürecindeki gibi buluşup beyin fırtınası, istişarelerde bulunacak.
Bana göre bu; son derece yerinde, sorunlara akılcı ve kişisel çıkar üstü çözüm bulmaya yönelik etkin bir çalışmadır. Dünya örneklerinden anlıyoruz ki hükümetlere, yasa ve düzenleme çıkarmadan önce; ekonominin, piyasanın ihtiyaçlarını ve önerisini, ilk elden sunar.
Ancak geçmişimizde benzer heyet oluşturma girişimlerinde yaşadığımız bir sorun vardır; Nuh'un Gemisi sendromu… Böyle bir tanımlama yok. Ben uydurdum; anlatmak istediğim şu: Genelde heyet oluştururken, hangi soruna yönelik çalışılacaksa, o kesimlerin temsilcilerinden bir-iki tür heyete dahil edilmiş.
Tıpkı Nuh'un Gemisi gibi… Her türden birer çifti alıyor, onlarla yola çıkıyorsunuz. Ancak Nuh'un Gemisi, "survival" amaçlıydı, yani hayatta kalma üzerine bir tasarım söz konusuydu. Eğer ekonomide ve sektördeki sorunlarla savaşılacaksa, bu tutumla Tarık Bin Ziyad olamazsınız.
Heyet oluşumunda yaşadığımız bir başka sorun, niceliğe takılıp, niteliği ıskalamamızdır. Misal ak saçlar, akla rütbe değildir. Akıl baştadır, yaşta değildir ve kurulacak heyetin "akil ve vicdan sahibi" üyelerden oluşması şarttır.
Bir diğer şart ise STK'sını kerhen temsil yerine, "heves ve gayretin" seçilmesidir. Nice heyet bilirim ki ölü balık gibi bakan ama hasbelkader o kurumun başında olduğu için temsil edilenlerle doludur.
Akil Adamlar seçilirken, kurumuna, başındakine bakılmadı. Yaşına da bakılmadı. Soruna katkı sunacak olanlar büyük bir isabetle seçildi. İçlerinde aksaçlı da vardı genç de vardı. Ortak paydaları; çözüme katkı idi. Bu yüzden başarılı oldu zaten.
Aksaçlılar Heyeti fikri; muhteşemdir. Ancak bu fikir hayata geçirilirken yüksek IQ ve EQ (akıl ve vicdan) gözetilmez ise Nuh'un Gemisi olur. Gemiye dâhil edilen türleri boğulmaktan kurtarır ama bu heyetten murat edilen çözüm parıltısını bize sunamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA