Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Trilyon dolarlık masa

Cumhurbaşkanı Erdoğan, piyasa değeri 1 trilyon doları bulan, 1.3 milyon kişiye istihdam sağlayan dünyanın en büyük 13 şirketiyle yuvarlak masa toplantısında bir araya geldi. CEO’lar Türkiye’ye “yatırım” mesajı verdi

Bundan tam 67 yıl önce NATO ittifakının kurulduğu Washington'daki tarihi salon; Andrew Mellon Auditorium. Yatırım, Destek ve Tanıtım Ajansı'nın dünyanın önde gelen şirketlerinin Başkan ve CEO'larını davet ettiği "Yuvarlak Masa" buluşması var... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Yatırım ve Destek Ajansı Başkanı Arda Ermut, Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı'nın yer aldığı bir kadroyla, söz konusu CEO'ları dinlemeye, soruları yanıtlamaya hazır.

KİMLER KATILDI?
Moderatörlüğü, The Coca-Cola Company Başkan ve CEO'su Muhtar Kent'in yaptığı masada kimler yok ki... Marillyn A. Hewson (Başkan & CEO, Lockheed Martin), Andrew N. Liveris (Başkan & CEO, Dow Chemical), Raymond L. Conner (Başkan & CEO, Boeing Commercial Airplanes), Michael O'Neill (Başkan, Citibank), David M. Cote (Başkan & CEO, Honeywell), Patrice Zagame (Başkan, Baxalta Intercontinental), Michael F. Mahoney (Başkan & CEO, Boston Scientific), Dennis M. Nally (Başkan, PWC), Bob Leduc (Başkan, Pratt & Whitney), Eduardo C. Leite (Başkan, Baker & McKenzie), John Rice (CEO, GE Global Growth & Operations), Danny Roderick (Başkan & CEO, Westinghouse Electric Company), Thomas Kennedy (Başkan & CEO, Raytheon).

3. NÜKLEERE TALİBİZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, yatırımcıların aradığı özelliklere fazlasıyla sahip, güçlü ve istikrarlı bir ülkedir. Sizleri Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum" diyerek Muhtar Kent'e döndü. Coca- Cola Company, Brezilyalı Cutrale ve Anadolu Etap'ın Türkiye'ye 10 milyon meyve ağacı dikmeye dönük projesini hatırlattı: "Türkiye'de tarıma ve meyve konsantresi üretimine dönük yatırımlarınızı yakından takip ediyor, destekliyorum." En güçlü yeni yatırım mesajı Westinghouse Electric Company Başkan & CEO'su Danny Roderick'ten geldi: "Çinli ortağımızla 3'üncü nükleer santrale talibiz. Projeyi bize verirseniz, Türkiye'ye 20 milyar dolar yatırmaya hazırız."

ELEKTRİĞİMİZ REKABETÇİ
Eczacıbaşı Grubu'yla anlaşarak Türkiye'ye adım atan Baxalta Intercontinental Başkanı Patrice Zagame de "Türkiye'de biyoteknoloji konusunda büyümeyi planlıyoruz" dedi. Dow Chemical Başkan ve CEO'su Andrew N. Liveris, Yalova'da Akkök Grubu'yla birlikte Aksa tesislerinde karbon elyafı ürettiklerine işaret etti: "Elektrik fiyatları maliyetlerimizi olumsuz etkiliyor, çözüm bekliyoruz." Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, düşen petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki gelişmelere dikkat çekip, "Sanayi için elektrik fiyatlarımız şu anda eskisine göre dünyada daha rekabetçi noktada..." mesajı verdi.

% 4 BÜYÜMENİN WASHİNGTON YANKISI
"Yuvarlak Masa"da notlar alındı, dünya devi şirketlerin Başkan- CEO'larına sorunlarının çözülmesi yönünde çalışılacağı anlatıldı... Başkan-CEO'lar, Türkiye'nin kendilerini Cumhurbaşkanı düzeyinde dinlemesinden memnun şekilde Andrew Mellon Auditorium'dan ayrıldı... Henüz Türkiye'nin büyüme rakamı açıklanmadan sona eren toplantıda, katılımcıların Çin ve Hindistan'dan sonraki dünyanın en yüksek büyüme oranından fazlasıyla haberdar oldukları anlaşılıyordu.

YATIRIM YAPIP PİŞMAN OLAN YOKTUR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gala yemeğinde şu mesajları verdi: "Amerikalı yatırımcıların Türkiye'ye bakışlarında biraz ürkek davrandıklarını gördüm. Bugüne kadar ülkemize yatırım yapıp da pişman olan, hukuka aykırı uygulamalara maruz kalan, kazandığı parayı istediği gibi tasarruf etmekte zorlanan hiçbir işadamı yoktur veyahut parası Türkiye'de kalan yoktur."Bölgedeki sıkıntılar ve terörün Türkiye'nin yürüyüşünü bozamayacağını söyleyen Erdoğan, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı anlaşmasına da değindi: "Ülkemizin bu anlaşmanın dışında bırakılmasını istemiyoruz." Erdoğan, Türkiye'de yatırım olan şirketlerden ülkemizin TTIP dışında kalmaması destek istedi. Olumlu yanıt aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA