Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Ahtapotun finansmanı

Paralel devlet yapılanmasıyla ilgili detaylar ortaya çıktıkça, derin ahtapotun finansman kaynaklarına da ulaşmaya başladık. Devlet Denetleme Kurulu 6 bin 500 şirketten oluşan finansal ağın 150 milyar $'a hükmettiğini ortaya çıkardı.
16 Ocak 2014'te Sabah Ekonomi sayfalarında, derin ahtapotun kollarının nerelere uzandığını içeren bir araştırma yayınlamıştık. Aradan geçen 28 ay içinde örgütün şeması daha da netlik kazanır oldu.
Geçen ay Washington'da, Türkiye'nin paralel yapıyla mücadelesine destek olan uluslararası hukuk firması Amsterdam&LLP Partners'in sahibi Robert Amsterdam ile görüştüğümüzde, henüz işin başında olmalarına rağmen çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını söylüyordu.
Amsterdam, FETÖ'nün "kendini dinler arası diyalog ve barış için hizmet ediyor" şeklinde tanımladığını ancak ulaşılan kanıtların, örgütün aynı zamanda Türkiye'de seçilmiş bir hükümeti devirmeye yönelik çabaya işaret ettiğini vurgulamıştı.
"Zannettiğimizden daha büyük bir yapı" diye nitelenen FETÖ'nün sadece hayır işlerine yönelmediğini, misal ABD ve Afrika ülkelerindeki okulların ticari amaçtan ziyade siyasi bağışlara aracılık ettiği vurgulanıyor.
Amsterdam'ın araştırmalarına bir kaç örnek: Kaliforniya'daki Gülen okullarının finansal üslerinin %70'i kayıt dışı. Teksas'ta durum daha da vahim.
Sadece buradaki okullar üzerinden 1.5 milyar $ kazanılmış.
Öğretmenler, topladıkları paraları politikacılara veriyor, FBI'nın incelemesine göre Indiana'daki yerel politikacıları Türkiye'ye götürdüler. 400'e yakın politikacıyı bu sayede etkilediler.
Türkiye'de paralel yapının maddi kaynaklarına yönelik soruşturmalar, bankacılık, finansal kurumlar, sigorta şirketleri, işadamı dernekleri, konfederasyonlar, sempati duyan gruplar, çıkar işbirliği yapan sanayicileri de kapsayan çok geniş bir ağı şekillendiriyor.
"Derin ahtapot her yerde" diye grafikleştirdiğimiz yapı, polisten yargıya, medyadan eğitime ve lobilerden devlet kurumlarına dek uzanan kolları sayesinde Türkiye'de darbe finansmanı sağlamakla kalmamış, ulusal güvenliği tehlikeye sokan operasyonların da mimarı olmuş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA