Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Fındığın aktörleri

Anlamadığım şu: Madem çareyi biliyor ve çözümün nerede yattığından haberdarız, o halde neden hâlâ "yapmalıyız, etmeliyiz" gibi ifadeler çıkıyor ağzımızdan? Misal dün ihracat rakamlarının açıklandığı Giresun'da, Türk fındığına dair yapılan tespitler gibi...
Dünya fındık üretimi ve ihracatın dörtte üçü, ülkemizden yapılıyor. Doğru...
Bu cennet vatana bahşedilmiş bir özellik...
Yalnızca Giresun, 2015'te 192 milyon $ ihracat gerçekleştirmiş ve bu rakam, 2002'den bu yana 3 kat artışı ifade ediyor.
Bu da doğru...
2023 hedefi için katma değeri yüksek ürünlere odaklanmalıyız fikri de benimsenmiş... Ar-Ge'nin inovasyonun bayraktarlığını bizzat Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) yapıyor. Yenilikçi, tasarım ve marka değerli ürünler ile kalıcı ve sürdürülebilir ihracat artışını zaten fındık sektörünün temsilcileri söylüyor.
Benim bu "malumu ilam" söylemlerine itirazım var: Madem neyi nasıl yapacağımızı öğrendik, neden hâlâ lafla peynir gemisi yürütme gayretindeyiz? Bir önceki sene fındıktan ülkemize toplamda 2.5 milyar $ girdi diye sevindik ama yalnızca bizden aldığı fındıkla 13 milyar euro ciro yapan bir firma var.
Sözüm odur ki fındığı bizde borsası başkasındaki yapıyı dönüştürmek bu kadar mı zor? Hâlâ "yapmalıyız, etmeliyiz" ifadeleriyle "sorunu kendi sorumluluk alanı dışına öteleyen" fındık aktörleriyle nasıl olacak?
Üreticinin tek derdi fiyat, tüccarın tek derdi kârı, birliklerin tek derdi ürün üzerinden siyaset üretmek olunca, Türk fındığı onun bunun cirosuna çerez olur, kalır...
Anlamadığım şu: Bu cennet vatanı canımız pahasına koruyabiliyorsak, canım fındığın kârını neden başkası yiyor ve bize işin hamallığı kalıyor?
Yerimiz mi dar? Yenimiz mi dar? Kafamız mı basmıyor ya da en tehlikeli soru; niyetimiz mi yok?
Fındığın aktörleri, lütfen şu fındık üzerinden "gariban edebiyatı" üretmeyi bırakın. Çaresizseniz, çare; sizsiniz...
Fındık kabuğunda fırtınalar koparıp ucuz siyaset yapmaya son verin.
Söylemeyin yapın artık...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA