Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Afrika’da Çin’i sollarız

TACA İnşaat Başkanı Tayyar Akkurt, “ABD ve Avrupalı firmalar Afrika’da sahada iş yapma konusunda çekimser. O nedenle Türk şirketlerinin önü açık. Finansman işini çözebilirsek, Türk şirketleri Afrika’da Çin’in önüne geçer” dedi

Cibuti'de 80 milyon dolarlık bir otel projesine başlamaya hazırlanan Taca İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt ile daveti üzerine New Yok'ta buluştuk. Doğu Afrika'da yer alan Cibuti'deki projeleri ile ilgili bilgi veren Akkurt, finansman bulmak için geçirdikleri aşamalardan bahsetti: "Yüzde 100 Türkiye'den malzeme kullanmak kaydıyla finansmanı için Türk Eximbank'a başvurmuştuk. Bazı kriterler eşleşmeyince Türk Eximbank'tan kredi onayı çıkmadı. Biz de finansman için yönümüzü Çin'e çevirmiştik. 'Artık imzayı atalım' diye aradılar. Çin Afrika'daki projelerde sık sık bize teklifte bulunuyor. Parayı veren Çin olunca doğal olarak malzemeyi kendilerinden almamızı istiyor. Bu kez, Türkiye'den malzeme kullanımı konusunda ısrarcı olduk. En sonunda malzemelerin yüzde 60'ını Türkiye'den kullanmayı kabul ettirdik." İmzayı atmak üzere ABD'den Çin'e uçmayı planladıklarını dile getiren Akkurt, Türkiye için Afrika'nın ciddi fırsatlar barındırdığına işaret ediyor: "ABD ve Avrupalı firmalar Afrika'da özellikle sahada iş yapma konusunda oldukça çekimser. Bu nedenle Türk şirketlerinin bölgede önü açık. Finansman işini çözebilirsek, Türk şirketleri performanslarıyla Afrika'da Çin'in önüne geçer."

FİNANSMANI ÜLKEMİZDE ÇÖZELİM
Üst yapı işlerinde Türkiye'den daha fazla malzeme götürme şansı olduğunun altını çizen Akkurt, "3 bin kalem dolayında malzemeyi Türkiye'den Afrika'daki projelere götürmek mümkün olabilir. Böylece inşaat şirketleriyle ihracatçı birlikte kazanır. Yeter ki ülkemizdeki finansman işini çözelim. Türk Eximbank, Afrika'da bize ülke işaret etsin, gider alırız" dedi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA