Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Kazandıran turizm zamanı

Turizmde 2018’e damga vuran Türkiye, niceliğin artırılması için de harekete geçti. Eğitim sorunundan 12 aya yayılan sezona kadar birçok konuda yol haritası çizildi

Geçen yıl tüm dünyada odabaşı gelir ile otel doluluklarını en fazla artıran ülke olan ve 2023 turizm hedefini, "70 milyon turist, 70 milyar dolar gelir" olarak revize eden Türkiye, nicelikteki başarının ardından şimdi de niteliğe odaklanıyor.
Düne kadar turist sayısı ve toplam turizm geliri üzerinden izlediğimiz bu başarımızı, bir nitelik ölçüsü olan kişi başı geceleme ile izleyeceğiz.

DAHA KONFORLU SEYAHAT
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Doğu Ekspresi'nin Erzurum-Kars bacağında Sarıkamış'a giderken önümüzdeki döneme ilişkin önemli ipuçları verdi. Öncelikle daha konforlu seyahat için çalışmaların başladığına dikkat çekerek, "İzmir, Antalya, Bodrum ve Dalaman'dan daha fazla business yolcu taşıma konusunda THY ile anlaşma sürecindeyiz.
Böylece Almanya, Körfez gibi ülkelerden çok daha fazla seyahat mümkün olacak" dedi.

11 TURİZM KOLEJİ GELİYOR
Turizmde en büyük sorunun yetişmiş insan gücü olduğunun altını çizen ve eğitim kalitesinin artırılmasının gerektiğine vurgu yapan Bakan Ersoy, "Bu konuda 76 turizm meslek lisesinden 11'ini turizm kolejine çeviriyor ve müfredatı da değiştirerek otellere bağlıyoruz. Kışın da otelin üst düzey yöneticilerini eğitimci yapıyor, 3 yabancı dili mecburi tutuyoruz.
İngilizce, Rusça mecburi, Almanca, Fransızca ve Çince seçmeli olacak. Staj yerine otelde eğitim geliyor. Öğrenci ve öğretmenlerin konaklamasını otel sahipleri üstlenecek. Öğrenciler birinci sınıftan itibaren maaş alacak. Maaşları da otel sahipleri ödeyecek. Bu model, turizmde sezonluk çalışma sorununu da çözer. Lise 1'den itibaren maaş, Turizm Meslek Liseleri'ni cazip hale getirir, sektörün nitelikli ara eleman sorununu çözer" değerlendirmesinde bulundu.

12 AYA YAYILAN SEZON

Turizminde üçüncü önemli hamlenin, sezona yayılmış turizmi sağlamak olduğunu ifade eden Ersoy, planlamayı şu şekilde özetledi: "Sezonu 12 aya yaymalıyız. Golf, kayak, seminer ve benzeri çeşitlilik yanı sıra sömestr tatillerini farklılaştırarak sıkışmaları önleyeceğimiz gibi, ölü sezon kavramını ortadan kaldıracağız."

TANITIM İÇİN DEV HAMLE
Türk turizmi için önemli bir adımın da tanıtım hamlesi ile olacağına dikkat çeken Ersoy, "Türkiye sadece deniz- kum-güneş değil, daha fazlasıdır.
Misal arkeoloji ve gastronomi, turların ayrılmaz parçası olacağı gibi kurulan 150 milyon dolarlık Turizmi Geliştirme Fonu sayesinde daha etkin çalışma gerçekleştireceğiz" dedi.

HAVALİMANINDA MÜZE İÇİN İGA'YLA PROTOKOL
MEHMET Nuri Ersoy, THY'nin yurtdışı yolcularının 3'te birinin transit olduğuna dikkat çekerek, "İGA ile protokol imzaladık. İstanbul Havalimanı'nda bir müze açacağız. Transit yolcuların ülkemizin kültürel varlıklarından örnekleri görmesini sağlayacağız" dedi.

KİŞİ BAŞI HARCAMA HEDEFİ 710 DOLAR
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018'de turistlerin Türkiye'ye kişi başına 647 dolar bıraktıklarını belirterek, "Hedefimiz bu yıl kişi başına harcamayı 710 dolara çıkarmak. 2017'de geceleme başına gelir 63.2 dolardı. 2018'de 65.5 dolara çıktı. Yani, gelen turist sayısının yanı sıra gelirde de iyileşme söz konusu. Bu yıl geceleme başına gelirin 72-73 dolara çıkmasını hedefliyoruz. Bu yıl 52.5-53 milyon turisti ülkemizde ağırlamayı bekliyoruz. İlk işaretler de bu rakama ulaşabileceğimizi gösteriyor" dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA