Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Katır talebi patladı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) "Kriz varsa çare de var!" reçetesine 81 ilin valisi de destek verecek. Çünkü dün İçişleri Bakanlığı, bir genelge yayınlayarak, "Kampanyaya destek olun!" dedi. Elbette kriz varsa çaresi de var. Türkiye, elinden geleni yapıyor. Bol bol paket açtı. Ama bugüne kadar paketlerden pek bir şey çıkmadı. O yüzden Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik ve istihdam paketini iyi takip etmek zorundayız.
İşadamları paketleri sevmiş, "Memnun olduk" diyor. Ancak biz uyaralım! İşadamları her pakete alkış tutuyor. Ne hikmetse paket çıkınca da her şeyi unutup bildiğini okuyor, hiçbiri teşviklerden faydalanmıyor.
Örnek verelim:
Yaklaşık iki yıl önce tekstil ve konfeksiyoncuya verilen, "Özel teşviği" hatırlayın.
Teşvik çıkıncaya kadar hazır giyim sektörü ile dönemin Hazine Bakanı Mehmet Şimşek az mı karşı karşıya geldi? Sonunda teşvik çıktı, o da ne? Bir tek Allah'ın kulu teşvikten yararlanmadı! Sadece Hey Tekstil'in sahibi Aynur Bektaş, gitti Batman'a fabrika kurdu. Kiğılı'nın sahibi Abdullah Kiğılı ise, "Ne teşvik isterim, ne de yatırım" diyerek ortaya net bir tavır koydu. Diyeceğimiz o ki; işin özünde samimiyet yatıyor.

***
Yeni istihdam paketi 500 bin kişiye iş ve aş sağlamayı öngörüyor. Ancak ortada bir sorun yok mu? Koca ülke 86 yıllık Cumhuriyet tarihinde kamuda sadece 2.5 milyon kişiyi istihdam edebilmiş. Yeni istihdam paketi ise altı ayda kamu istihdamında yüzde 20 artış öngörüyor! Bu nasıl olacak? Bizim de aklımız karışıyor.

***
Bu kez iş-aş deyince duralım. Soruşturması hâlâ süren bir olayı hatırlatalım. Konumuz; kaçak akaryakıt taşıyan katırlar. Türkiye, "İran ve Irak" sınırından giriş yapan akaryakıtı dört yıldır sıkı takibe aldı. Sınırlarda kuş uçurtmuyor. Ancak vatandaş işin kolayını bulmuş. Kaçak akaryakıtı ha babam katırlarla taşıyor. Muhabirimiz Erhan Öztürk olayı yazdı. O yüzden başta Van olmak üzere artık teşvikte dördüncü bölge denilen Doğu Anadolu'da "Katır talebi" patlamış! Gelin görün ki; "Katır arzı" yok! Doğu'da katır kalmamış. Katır bulmak için harekete geçilmiş.

***
Çözüm, Vanlılardan gelmiş. Katır temin etmek için bir kişiye vekâlet verilmiş. Görevi üstlenen kişi, Türkiye'de, "katır aramaya" çıkmış. Dağ tepe dememiş, soluğu, Muğla'nın Fethiye ilçesinde almış. Fethiye'nin köylerinden 200 katır toplayıp Tarım Müdürlüğü'nün kapısını çalmış.
Demiş ki; "Bu katırları itlaf edeceğim! O yüzden Van'a götürmem gerekiyor!" Böylece katırlara kamyonla şehirlerarası taşıma izni çıkmış. Katırlar güzel bir seyahat etmiş, ama Van'a gelince durum değişmiş! Katırlara el konulmuş. Katır toplayan kişi hakkında da soruşturma ve inceleme sürüyor. Türkiye'ye katırlarla kaçak akaryakıt geliyor. Katırlarla sanayi ürünü ihraç ediliyor!..
Yıldız ülke olmak isteyen ve teşvik paketleri açan Türkiye'ye bu tablo yakışıyor mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA