Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Ciner, Irak'a elektrik satar mı?

İspanya'nın üçüncü büyük bankası "La Caixa" İstanbul'da bir hizmet ofisi açtı.. Geçtiğimiz Cuma akşamı Çırağan'da bir davet verdi. Davette, BP Türkiye'nin ve Yabancı Sermaye Derneği (YASED)'in eski başkanı Tahir Uysal ile karşılaştım. Danışmanlık şirketi kurmuş. Ortağı, Meltem Karabeyoğlu ile birlikte Irak'a çalışıyormuş.
Şirket, Bağdat ve çevresinde elektrik üretmek için yatırım yapmayı planlayan GE ve Siemens gibi şirketlere danışmanlık hizmeti veriyormuş. Irak'ta Basra ve Kuzey'de bol bol doğalgaz çevrim santrali kuruldu. Ama Bağdat'ta işler zor. Herkes Ocak 2010'da yapılacak seçimi bekliyor.
Seçimler, 28 milyon nüfusu olan ve yeniden yapılanan Irak için çok önemli.
Uzmanlar, " Irak'ta yeniden yapılanmanın maliyeti 300 milyar doları bulur" diyor. Çünkü pasta çok büyük. Savaşın en yoğun olduğu dönemde bu bölgeye girmeye çekinen büyük şirketler artık yavaş yavaş Irak pazarına giriyor.

***

Türkiye, siyasi açıdan son dönemde Irak'ta ilgi görüyor. Irak'ı yakından takip eden şirketler, eskiye göre çok daha umutlu. Fakat dev ölçekli şirketlerin Irak'a yönelmesi Türkiye gibi ülkelerin işini zorlaştırıyor.
Türk şirketleri ancak İngiliz ve ABD'li şirketlerin taşeronu olarak iş yapabiliyor. Komik ama Türk müteahhhitlik şirketleri hâlâ Eximbank'tan teminat alamıyor.
Diyorum ki, Türkiye, yeniden yapılanma pastasından beklediği payı alabilir mi?
***

Unutmadan ekleyelim.
Türkiye'den Irak'a elektrik ihraç etmek isteyenler için fırsat çıktı. Konuyla ilgili duyuru çoktan yapıldı. EPDK, toptan elektrik satış lisansı olan şirketlerin başvurusunu bekliyor. Son başvuru tarihi ise 16 Kasım. Irak'ta adres yine Irak Bölgesel Kürt Yönetimi. Bu kez adres Zaho. Toplam elekrik talebi 300 megawatt.
Bilindiği gibi Karadeniz Holding'e bağlı Karadeniz Toptan Elektrik (Kartet), Silopi'de elektrik üretiyor ve 7 yıldır Irak'a elektrik ihraç ediyor. Erbil Türkiye'den gelen elektrik ile aydınlanıyor.
Kısa bir süre önce Ciner Holding'e bağlı Park Enerji'de Silopi'de elektrik üretmeye başladı. Kulislerden yansıyanlara göre, Park Enerji, Irak'a elektrik ihraç etme konusunda pek istekli değilmiş?
İlginç değil mi? Bekleyip görelim.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA