Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Türk şirketleri Erivan'da kuyruğa girdi!

Türkiye,Ermenistan ile açılımı yaptı! Bu açılımın en önemli ayağı da imzalanması beklenen protokol. Gelin görün ki, işin ucunda tatlı kâr olunca işin rengi değişiyor. İşadamları imza falan beklemiyor. İki ülke arasında yapılacak ticari işbirliği öncesi şirketler hazırlıklarını tamamladı. Türk Dışişleri Bakanlığı da konuyu takibe aldı. İki hafta önce bir duyuru yaparak, "Ermenistan'dan elektrik ithal etmek isteyen şirketleri takip ediyoruz" dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ise şirketlerin başvurusunu bekliyor.
Görünen köy kılavuz istemiyor.
Elektrikte "Ermenistan açılımı" siyasi açılımdan önce geleceğe benziyor.

***

Türkiye'de elektrik üreten bazı şirketler, iki yıldır Ermenistan'dan elektrik ithal etmek için uğraşıyordu. Başta işadamı Ünal Aysan'a ait olan UNİT olmak üzere en az 10 şirket Ermenistan'ın başkenti Erivan'da kuyruğa girdi. Ermenistan'daki yetkili kurumlardan elektrik ithal etmek için gerekli "ön kontrat" alma telaşına düştüler.
Kolay mı?
Ön kontratı alan Ermenistan'dan elektrik ithal etmek için EPDK'dan izin alacak. Türk şirketleri Ermenistan'daki Metsamor Nükleer Santrali'nden elektrik ithal etmeye çalışıyor. Bunun için ilk etapta Kars'ta bir trafoya yapılacak. Elektrik ithalatının yaklaşık 3-4 milyar kilowatt/saat arasında olacağı tahmin ediliyor.
Hatırlatalım. Türkiye, Irak'a elektrik ihraç ediyor. Türkmenistan'dan elektrik ithal ediyor. İran, Rusya, Romanya ve Gürcistan'dan ise ithalat yapmak için görüşmeleri sürdürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA