Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

CHP'nin dış politika golcüleri nerede?

Dış dünya değişimi bizden önce görüyor.
Türk siyasetindeki eksen kaymasını ilk farkeden ülke ABD... Yakın dönemde politikalarını oluştururken, CHP'yi de mercek altına aldı. ABD, Türkiye'deki değişime bakarak ön hazırlık yapıyor.
Kimseyi yanıltmayalım.
Bu AK Parti ile CHP arasındaki tercih farkından kaynaklanan bir durum değil. ABD'nin yoğurt yeme şekli böyle!..

***

CHP, yeni başkanıyla yepyeni bir yolculuğa çıktı.
Devletten halka indi.
Politbüro, sosyal büro oldu.
Yeniden "Halk" diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mütevazı bir siyasetçi. Söylemi sıcak, halkı kucaklıyor. Ne yazık ki, bu söylem 30 yıl öncesinin sokak dilinden öteye geçemiyor. Nedense, küresel dünya, uluslararası ilişkiler, AB konusu bu söylemde kendine yer bulamıyor.
Tez elden bu yanlışın düzeltilmesi gerekir.
***

AB yolculuğu Türkiye için her koşulda önemli!.. CHP'nin Brüksel'deki ofisi iki yıldır iyi bir performans gösterdi.
Deniz Baykal'ın 11 Nisan'da Brüksel'e yaptığı ziyaret, Avrupa Parlamentosu'nda müthiş bir CHP rüzgârı estirmiş.
Geçen ay Alman Sosyal Demokrat Partisi ile Avusturya Sosyal Demokrat Partisi, CHP'yi yakın markaja almış.
Yakında bu iki parti lideri ile Kılıçdaroğlu buluşturulacak. Henüz ziyaretin çerçevesi belli değil. Fakat, CHP'nin hem Sosyalist Enternasyonal'de yeniden koltuğa oturması, hem de Avrupa Sosyal Demokrat Partiler Güç Birliği'nde söz sahibi olabilmesi için kendi merkezinde, "Uluslararası İlişkiler" ve "AB Masası" kurması şart.
***

CHP, ABD ile ilişkileri de çok önemsiyor...
Kurultayı izlerken pek çok CHP'li vekille sohbet ettik. Ayrıntıları şimdilik yazmıyorum. CHP, BDP'nin ardından Washington'da ofis açmaya hazırlanıyor. Açılması düşünülen ofis, bölgesel liderliğe soyunan Türkiye'nin diplomasi yolculuğunda gözden kaçmayacak kadar kritik bir konu.
***

Ne yazık ki, iktidar olmaya soyunmuş bir CHP'de dış politika ayağı çökmüş durumda. AK Parti bile yıllardır Şükrü Elekdağ'ın görüşlerinden yararlandı. Gönül ister ki, CHP'nin Kılıçdaroğlu yönetimindeki kurmayları arasında Şükrü Elekdağ ve Onur Öymen'i kucaklayan bir anlayış doğar.
CHP'de AK Parti'nin çok korktuğu dış politika kalesi artık boş.
O halde, halkçı CHP'nin dış politika golcüleri nerede?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA