Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

IMF, Merkez'in rezervine göz dikti

Ekonomimiz üretiyor ama ithalata dayalı! Tüketmek için değil, üretmek için ithalat yapıyoruz. Kabul, dünyada bütün ekonomiler böyle. Ancak ülke olarak ithalatta dengeyi kaçırdık. Bu ciddi çelişki ekonomimizin yapısal sorunu. Acil reforma ihtiyaç var. Sonuçta dolar oynadı mı, herkes heyecanlanıyor, "2 lira olur mu?" diye soruyor. Yurtdışından esen küresel rüzgâr dolara bağımlı ekonomileri bir bir sallıyor. Doğal olarak biz de etkileniyoruz.
Görünen o ki, dolar yükselmeye devam edecek.
Türkiye'de dolara reel talep var, artış spekülatif değil.
Bankalar talep ediyor, Merkez Bankası satıyor. Alıcılar sadece bankalar değil ki! Reel sektör de, kamu ve işletmeleri de buna dahil! 90 milyar dolar döviz rezervi olan Merkez Bankası likidite açığını kapatıyor.
Yanlış yok.

***

Nedense Merkez Bankası'nın likidite açığını kapatmak için dolar satması IMF'yi rahatsız ediyor. Yaptığı değerlendirmelerde Merkez Bankası'nın rezerv açısından küresel çalkantılara karşı iyi konumda olduğuna dikkat çekiyor.
Geçen gün bir grup bankacı ve ekonomistle birlikteydik. Dediler ki, "IMF, Merkez'in rezervine göz dikti!.." Şaşırmamak elde mi?
Sorduk soruşturduk. Meğer haber doğru.
Kısa bir süre önce IMF, Merkez Bankası ile görüşmeye gelip, banka yönetimiyle konsültasyon yaptı.
İşte bu esnada IMF Heyeti zemin yoklamış... MB yöneticilerine, "Rezervinizi ABD ve Avrupa'da tutuyorsunuz, bir kısmını da bizim hesaplarda tutun!..." deyivermiş.
***

MB yöneticileri ne yapsın?
Hiç beklemedikleri böyle bir durum karşısında, "Peki, size yatıracağımız para karşılığında bize ne vereceksiniz" diye sordukları kesin.
IMF Heyeti fırsatı kaçırır mı? "Şu an küresel finansal mimari çalkantıda, bu çalkantının ne şekil alacağı belli değil" diyerek beklentisini yansıtmış. Sözün özü: IMF, Türkiye'den destek istiyor.
Eskiden 1 milyar dolar alabilmek için kapısında kırk takla attığımız IMF, şimdi Türkiye'yi Çin, Brezilya, Rusya ve Körfez ülkeleri gibi rezervi talep edilen ülkeler listesine koydu. Amacı, rezervi güçlü merkez bankalarıyla birlikte olmak, parası olandan para alıp, parası olmayan ülkeye aktarma yapmak.
Olay güzel.
Rezerv paranın bir kısmını IMF hesabına para aktarma kararını tek başına Merkez veremez. Siyasetçinin ve Hazine Müsteşarlığı'nın ne diyeceği önemli!
Konu, 28-29 Eylül'de İstanbul Hilton Convention Center'da yapılacak İstanbul Finans Zirvesi'nde de (IFS) tartışılmalı.
Çünkü pazarlık sürüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA