Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

Barzani meteliğe kurşun atıyor

Her büyük oyun büyük stratejiler gerektirir!.. En büyük oyunun döndüğü siyaset ve borsada "ters köşe stratejisi" her zaman işe yarar. Bulanık suda balık avlamak isteyen borsacılar için kaos olmazsa kazanç olmaz. Kaos bölgesinde liderliğe oynayan ülkelerin siyasetçileri için de kaos teorisi önemlidir. Kaosun ortadan kalkması sistemin dengeye oturması demektir.
Allah aşkına yaşadığımız coğrafyaya bir baksanıza!
Kaos yerini kozmoza yani uyum ve dengeye bir türlü bırakmıyor. Ortadoğu için bir denge faktörü olan Türkiye kaosun göbeğinde. Eğer bu denge faktörü yerli yerine oturmazsa bölge kan gölüne döner!..
Şimdi CHP diyor ki, "Ben bu coğrafyada yaşanan olaylardan uzak durmalıyım!" Bu tez doğru değil! Kim savaş ister! Mecburen olayların içinde olacağız.
Önemli olan Türkiye'nin çizeceği ve izleyeceği politika. Ancak Türk halkı izlenen politikaların başkalarınca oluşturulduğunu düşünüyor, o yüzden rahatsız. Siyasetçi halka doğru dürüst bilgi aktarmıyor. Halk, hiçbir zaman Türk siyasi sisteminin ürettiği politikadan ürkmedi. Sadece net bilgi almak istiyor.
Haksız mı?

***

Suriye gergin!.. Irak gergin!.. İran gergin!..
Üç ülke, üçü bir yerde, üçü de karşı bize!.. Hadi, olayların dışında kalayım de!..
Süreç tıpkı kadına şiddet uygulayanı seyretmek gibi. Komşularımız şiddet görüyor, seyredecek miyiz? Türkiye olarak Suriye ile ilgili bir yol izliyoruz.
İran ve Irak, Türkiye'nin Suriye üzerindeki baskısını azaltmak için gerilimi tırmandırıyor. Türkiye bu pozisyonda sikleti dağıtmamalı, Suriye'ye odaklanmalı.
Peki, Barzani bu yüzden mi sahneye çıktı? Tabii ki. Meteliğe kurşun atıyor. Parasızlıktan kıvranıyor. Üç gelir kaynağı vardı, üçü de kurudu. Uzun süredir Merkezi Irak Hükümeti'nden petrol payını alamıyor. "Petrolü çıkar ve sat" dediği şirketlerin kullandığı Kerkük- Yumurtalık Boru Hattı'nın vanası nisanda kapandı. İran üzerinden Japonya ve Güney Kore'ye sattığı günlük 150 bin varil ham petrolle yine İran üzerinden Afganistan'a sattığı 50 bin ton işlenmiş petrol de satılmıyor. İran kendi petrolünü satamıyor ki Barzani'nin petrolünü satsın.
Sırf bu hattan günlük gelir kaybı 15 milyon dolar. HHH Barzani ne yapsın? 200 bin peşmergeye maaş ödeyecek.
Ayrıca bölgesindeki halkın yaşam standardı yükseldi. 10 yıl önce 150 dolara yaşayan insanlar artık 1000 dolarlık gelirle geçinemiyor. Tek seçeneği var. Elindeki enerjiyi yurtdışına bağlayacak en güvenli tek hat Türkiye. Bunu kullanmak istiyor.
Türkiye ise PKK'nın bölgeden çıkmasını ve enerji kaynaklarına doğrudan ulaşmayı düşünüyor.
Bu konuda anahtar, Türkiye'yi ziyaret edecek olan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani. "Ankara'da Petrol konusunu görüşeceğim" diyor.
Türkiye'nin Kuzey Irak'ta kendi başına imza attığı bir tek petrol kontratı yok ki!
Mevzu bu.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA